Vlaamse stoofvlees met Trappist Achel Bruin

op
Categorieën: Recepten

Stoofvlees is een oer-Belgisch gerecht en kan je vrijwel overal verkrijgen. Maar wat is er lekkerder dan vers zelf gemaakt stoofvlees?

Het is vrij simpel te maken maar vergt wel wat suddertijd om de stoofvlees volledig op smaak te laten komen. Voor dit recept gebruiken we een Trappist Achel Bruin, maar die kan je ook makkelijk vervangen door andere bruine, zoete bieren.

Wil je een zuurdere variant? Dan kan je het bruine bier makkelijk vervangen door een geuze of lambic.

Vlaamse Stoofvlees met Trappist Achel Bruin - Ingredienten

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 grote uien
  • 1kg stoofvlees
  • 2 flesjes Trappist Achel Bruin
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 2 el luikse/loonse stroop
  • 1 bruine boterham
  • 1 el sterke mosterd
  • Boter voor te braden
  • Peper en zout

Bereiding

Bereidingstijd: 4 uren.

  1. Stoof de uien aan

    Pel de uien en snij in grove stukken. De ui zal toch plat koken in het stoofvlees.
    Stoof de ui aan in de boter en laat zeker niet bruin bakken.

  2. Schroei het stoofvlees

    Smelt een klontje boter in een ruime braadpan en schroei hierin de stukken stoofvlees aan en kruid ondertussen het vlees met peper en zout.
    Als het vlees een mooi bruin korstje heeft gooi je het bij de uien.

  3. Bier inkoken

    Schenk het bier in de pan met aanbaksels van het vlees. Breng het hierin aan de koken en roer de aanbaksels wat los. Als het bier kookt gooi je het mee in de stoofpot.

  4. Kruiden toevoegen

    Voeg nu de laurier, tijm, kruidnagel en luikse/loonse stroop toe aan de stoofpot. Roer alles onder elkaar en leg er een bruin brood besmeerd met mosterd bovenop.

  5. Inkoken

    Laat het stoofvlees nu 1,5u tot 3u lang sudderen op een zacht vuur zonder deksel. Als de stoofvlees de gewenste dikte heeft mag je ook het deksel terug op de pot plaatsen.

  6. Bijkruiden en serveren

    Proef je stoofvlees en kruid eventueel nog bij met peper en zout. Dien op en geniet!
    Vlaamse Stoofvlees met Trappist Achel Bruin

Tip:

Om het gerecht op de typisch Belgische manier af te werken doe je er natuurlijk verse handgesneden frietjes bij. Wil je eens iets anders, dan kan je ook rijst of pasta eten bij dit gerecht. En uiteraard hoort er een lekker donker biertje op tafel te staan.