Na het bierbrouwen kan je de bostel perfect voor andere zaken gebruiken. De bostel zijn de mouten en granen die overblijven na de maisch-stap. Dit wordt vaak gebruikt als dierenvoeder, maar je kan er perfect ook een lekker bostelbrood mee maken!
Ingrediënten
Voor 1 brood
- 400gr tarwebloem
- 250gr vochtige bostel
- 200ml bier
- 1/2 el droge gist
- 1/2 el olijfolie
- Snuifje zout
Bereiding
Bereidingstijd: 3 uren en 30 minuten.
- Bostel voorbereiden
Mix de bostel met een keukenrobot zo fijn mogelijk om zo weinig mogelijk scherpe kafjes in je brood over te houden. Geen noodzakelijke stap, maar dit maakt je brood wel lekkerder.
- Meng de ingrediënten
Meng de droge ingrediënten (meel, gist, zout) en de bostel onder elkaar tot een homogeen mengsel.
- Het bier toevoegen
Meng hieronder de olijfolie en de helft van je bier.
- Kneden
Begin met het deeg te kneden en voeg beetje bij beetje meer bier toe tot je een mooi elastisch plakkerig deeg hebt. Is het te vochtig? Voeg dan gerust wat bloem toe.
- Rijzen
Rol het deeg in een bolletje dek het af met een licht vochtige handdoek. Zet het deeg 90min opzij op een warme plaats.
- Kneden en opnieuw rijzen
Kneed hierna opnieuw het deeg goed door en laat het deeg nog eens 45min rijzen op een warme plaats.
- Bakken
Verwarm een oven voor op 200°C.
Plaats het deeg op een bebloemde bakplaat en zet het 60min in de oven. - Afkoelen
Laat het brood daarna afkoelen op een rooster.
Tip:
Gebruik een lekker kruidig bier om meer smaak in je brood te krijgen. Wil je donkerder brood, gebruik dan een bruin bier. Test zeker met verschillende biersoorten!
Waarom niet eens met een trappist? Dan heb je een echt trappistenbrood!
- BierenAbbazia Tre Fontane
Trappist Tre Fontane
€5,89 Tijdelijk
uitverkochtAlcoholTypeUntappd8,5%Tripel3.6/5