Niet alleen wijn, maar ook bier is ideaal in combinatie met een lekkere kaasschotel. Bier en kaas kunnen elkaar perfect versterken. Er zijn zoveel bieren beschikbaar, met elk zijn karaktereigenschappen, waardoor men eindeloos kan combineren. Daarnaast heeft bier kenmerken, zoals bitterheid en koolzuur, die in een wijn niet voorkomen. Ook hebben bier en kaas gemeenschappelijke eigenschappen. Zo worden beiden maar met enkele ingrediënten gemaakt en spelen micro-organismen een grote rol in de maak.
Kies de juiste combinatie
De juiste bieren combineren met een kaas is niet altijd even simpel, iedereen proeft anders. Echte regels bestaan er niet, maar er zijn wel enkele richtlijnen waar men zich op kan baseren. Kies bijvoorbeeld altijd eerst de kaas en koop op basis van de kaas pas de bijhorende bieren. Koop allemaal verschillende soorten kaas, automatisch zul je dan ook verschillende soorten bieren hebben.
Maar welk bier moet ik nu kiezen? De gouden regel is: hoe milder de kaas, hoe lichter het bier. Combineer nooit een felle kaas met een licht biertje of andersom. Smaken moeten elkaar opheffen en niet teniet doen, dit geldt in beide richtingen. Zoek daarom altijd naar een juist evenwicht. Combineer bijvoorbeeld tegenovergestelde smaken, zoals zoet tegenover zuur, of bitter tegenover zout. Maar men kan ook op zoek gaan naar complementaire smaken. Bevat een kaas toetsen van honing? Ga dan op zoek naar een honingbier.
Lees ook
Bier en chocolade gaan hand in hand
Eerder schreven we al over bier en kaas of bier en pizza. En geloof het of niet, maar wist je dat bier en chocolade ook hand in hand gaan? Bier…Temperatuur
Zowel de temperatuur van het bier als van de kaas zijn van belang. Hoe kouder, hoe meer smaak er verloren zal gaan. Ook zullen je smaakpapillen door de koude lichtjes verlamd geraken, waardoor je minder smaak zal ervaren. Zorg dat je kaas op kamertemperatuur is door het een klein uurtje op voorhand uit de frigo te leggen. Ook het bier moet de juiste temperatuur hebben. De temperatuur van een bier vind je vaak op het etiket en anders geldt de regel: drink een bier nooit kouder dan zijn alcoholpercentage. Start altijd met het proeven van de zachte kazen, en bouw zo op tot de meer uitgesproken kazen. Proef eerst het bier en neem alle smaken goed op, proef dan de kaas en vervolgens weer het bier. Het bier zal nu alle kaas losmaken in de mond en een nieuwe combinatie vormen.
Lees ook
Wat is de juiste schenkingstemperatuur voor bier?
Bij warme temperaturen is het verleidelijk om een bier extra koel en snel naar binnen te werken. Slecht idee! Want de temperatuur heeft namelijk een zeer grote invloed op de…Halfzachte kazen en witschimmelkazen
Hoe milder de kaas, hoe lichter het bier moet zijn. Daarom gaan halfzachte kazen en witschimmelkazen zoals een brie perfect samen met bieren van lage gisting, zoals een pils of witbier.
Verse kazen of zachte geitenkaas
Deze kazen, zoals een Chavroux, bevatten toetsen van melk, yoghurt en gras met een licht zilte smaak. Door de lange verzuring van de melk komen er ook bittere en zure smaken naar boven. Ideaal dus in combinatie met een bier met een spontane gisting zoals een Geuze of andere licht zurige biertjes. Maar ook een witbier, licht hoppig, mild bitter en fris matcht mooi met een fris geitenkaasje.
- BierenBierferm, Gebrouwen bij BRAUW
Ferme Witte
€2,75 Tijdelijk
uitverkochtAlcoholTypeUntappd2,5%Witbier2.9/5
Harde en belegen kazen
Vaak zijn deze kazen iets pittiger en zouter van smaak. Ook kunnen ze lichte toetsen van noten bevatten. Jong harde en belegen kazen zoals Gouda, Emmental of Cheddar zijn lekker in combinatie met dubbel (bruin) bier. De echt belegen en pittige kazen zoals Pecorino of Parmigiano gaan goed samen met een blond, pittig en hoppig bier zoals een IPA. Maar ook een stevige Quadrupel kan lekker zijn in combinatie met deze kazen.
- BierenGebrouwen bij BRAUW, Puffin Brewery
Þingvellir V2
€3,15 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd7,2%Icelandic IPA, IPA3.6/5 - BierenKompel
Kompel Nostalgia Collection #5 – Boortoren (Limited Edition)
€3,43 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd10,2%Quadrupel3.7/5
Vette of romige kazen
Deze kazen, zoals een camembert, geven een romig mondgevoel en gaan een filmlaag aanbrengen op de smaakpapillen. Om de papillen vrij te maken en vet te doorsnijden is een zurig of bitter bier nodig met goed veel koolzuur zoals een Tripel.
Zachte roodflorakazen
Zachte roodbacteriekazen, roodschimmelkaas, roodbacterie-kaas of ‘Stinkkazen’ zoals Chaumes, Vacherin, Klaasterkaas of Pater Lievens zijn zeer aromatische kazen met een pittige buitenkant en een romige binnenkant. Het zure van een Oud Bruin of een Lambiek kan een mooi evenwicht teweegbrengen, maar ook een pittige IPA kan lekker matchen met de korst.
- BierenBrouwerij De Leite
Cuvée Oncle Pol
€2,91 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd6%Vlaams Oud Bruin3.3/5 - BierenGueuzerie Tilquin
Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne 2016 – 2017
€9,80 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd6,4%Lambic4.2/5
Blauwe kazen
Blauwe kazen, zoals Gorgonzola of Roquefort, herken je aan de blauwe aders die over de kaas lopen. Blauwe kazen kunnen sterk variëren van smaak en kunnen vrij pittig zijn. Pittige kazen vragen ook om pittige bieren. Voor de mildere blauwe kazen kan je kiezen voor een oud-bruin. Maar bij de pittigere varianten past ook een stevige barley wine, imperial stout of porter. Deze zorgen voor een balans in het pittige en de zilte van de kaas.
- BierenHoppug
Hoppug – Milk Stout Pedro Ximenez Sherry Barrel Aged
€3,78 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd6%Barrel aged, Stout3.5/5