Eerder schreven we al over bier en kaas of bier en pizza. En geloof het of niet, maar wist je dat bier en chocolade ook hand in hand gaan? Bier en chocolade kunnen elkaar perfect versterken, maar ook temperen als het nodig is. De sleutel is enkel het vinden van de juiste balans.
Raakvlakken
Dat bier en chocolade een goede match zijn is eigenlijk niet zo gek, want bier en chocolade hebben best wel wat raakvlakken:
- Zowel bier als de cacaoboon ondergaan een fermentatieproces.
- Beiden bezitten een bittere toets.
- De mout in bier wordt gebrand op hoge temperaturen voor een intensere smaak, net zoals dat ook gebeurt bij de cacaoboon. Waardoor de smaak van een cacaoboon dichtbij die van gemoute granen ligt.
- Een donker bier bevat van zichzelf al chocoladearoma’s.
Lees ook
Bier en kaas: een lekkere combinatie
Niet alleen wijn, maar ook bier is ideaal in combinatie met een lekkere kaasschotel. Bier en kaas kunnen elkaar perfect versterken. Er zijn zoveel bieren beschikbaar, met elk zijn karaktereigenschappen,…Donkere chocolade
Donkere chocolade is een mengeling van cacaopoeder, cacaoboter en suiker en is sterk variërend in bitterheid (45% – 95% cacao). Hoe hoger het percentage, hoe bitterder de chocolade wordt. Dit is zeer belangrijk om rekening mee te houden in de keuze van het bier. Het bittere van de chocolade kan men neutraliseren met een (licht) zuur bier zoals een fruitbier of een zoet bier zoals een stout of quadrupel, waar de quadrupel een net iets zachtere en volmondige smaakervaring zal geven. Moet het bittere net geaccentueerd worden? Kies dan voor een extra gebrand moutbier, zoals een (Russian) Imperial Stout.
- BierenMoersleutel Craft Brewery
Octane Overlord (2021)
€6,14 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd12%Russian Imperial Stout4.1/5
Melkchocolade
Melkchocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter, suiker en extra toevoeging van melkpoeder. Deze chocolade is minder bitter, maar wel zoeter dan de pure chocolade tegenhanger. Ook hier kan je nooit kwaad doen met een fruit- of kriekbier, maar bieren met een lichte koffie, karamel en/of chocolade toetsen zijn toch altijd wel een mooie aansluiting bij melkchocolade. Denk hierbij aan een dubbel, porter of stout bieren. Let er alleen op dat het bier het geheel niet té zoet gaat maken. Doordat melkchocolade milder is in bitterheid, kan er ook wel eens een licht hoppig bier tegenover staan.
- BierenPuffin Brewery
Jólasveinar
€3,10 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd9,5%Imperial Milk Stout, Stout3.7/5
Witte chocolade
Witte chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker en melkpoeder en bevat eigenlijk geen echte cacao. Witte chocolade is daarom extreem zoet en heel romig van smaak. Zoet en zuur zijn antagonisten en gaan in dit geval elkaar opheffen. Ook hier kan een licht zurig (fruit) bier een oplossing bieden. Let ook op dat het bier een hoog koolzuurgehalte heeft, om het romige in de chocolade te kunnen doorbreken. Ook bieren met een lichte koffiesmaak matchen goed bij witte chocolade (denk maar aan een witte praline met mokkavulling). Kies hier zéker niet voor een te zoet bier, want zoet en zoet = overkill!
- BierenBrouwerij de HopHemel
Zephyrinus Mexican Spiced Stout
€4,11 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd8,2%Stout3.6/5 - BierenGueuzerie Tilquin
Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne 2016 – 2017
€9,80 Tijdelijk
uitverkochtAlcoholTypeUntappd6,4%Lambic4.2/5
Roze chocolade
Of ook wel Ruby chocolade genoemd, is de 4de ‘natuurlijke chocolade’ en is relatief nieuw onder de chocolades (sinds 2017 op de markt) en heeft een roze kleur en een lichte bessensmaak. Zowel de smaak als de kleur zijn enkel afkomstig van de gebruikte cacaoboon. Ruby chocolade smaakt zoet, licht zuur en toch ook fris en fruitig, zonder de klassieke bitterheid van cacao. Dat maakt dat deze chocolade ook weer een perfecte match is met zure fruit bieren, maar ook andere zure en fruitige bieren als een lambiek of een geuze.
- BierenBrouwerij Boon
Geuze Mariage Parfait 2017
€7,65 Tijdelijk
uitverkochtAlcoholTypeUntappd8%Geuze3.9/5
Extra tips!
- Bierpairing is niet altijd even simpel. Ga als beginner best op zoek naar overeenkomsten in het bier en in de chocolade. Zitten er noten in? Ga dan op zoek naar een bier met nootachtige aroma’s.
- Combineer chocolade nooit met heel bittere IPA’s. Bier en (zwarte) chocolade zijn zo hoog in bitterheid, dat ze niet snel zullen matchen.
- Laat zowel de chocolade als het bier eerst op kamertemperatuur komen voor de beste smaakervaring. Neem dan eerst een slok van het bier, dan van de chocolade en sluit af met weer een slok van het bier.
- Onthoud: Food/Beerpairing is geen exacte wetenschap! Er is geen goed of fout, gewoon blijven proberen is de boodschap.