Tynt Meadow, de trappist uit 2018

op
Categorieën: Bier in de kijker, In de kijker

Sinds 17 september 2018 hebben we er in één slag drie trappistenbieren bij gekregen. Zo kreeg Zundert 10, het zwaardere biertje van de Nederlandse Trappistenbrouwerij de Kievit, en Scala Coeli, het tweede merk van de Italiaanse trappistenorde van Tre Fontane het label ‘authentic trappist product’ (ATP). Maar ook Tynt Meadow, de eerste Britse trappist, kreeg het label toegekend.

ATP label

Dankzij de toekenning van het ATP label hebben we er dus een twaalfde officiële trappistenbier bij. Om het label te verkrijgen moet het bier aan zeer strikte criteria voldoen. Zo moet het brouwproces volledig onder toezicht van de monniken gebeuren en moet het bier binnen de muren van de abdij of het klooster gebrouwen worden. De opbrengst wordt daarbij gebruikt om te voldoen in de behoeften van de kloostergemeenschap of mag naar liefdadigheid gaan.

Lees ook

Trappistenbier

Wat maakt trappistenbieren speciaal?

Niet iedereen kan een bier brouwen dat de stempel van trappist kan krijgen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een trappistenbier geen biersoort, zoals een blond of bruin…

Geschiedenis

De abdij Mount Saint Bernard dateert al van 1835. De arbeid heeft, zoals bij andere trappistenordes, het levensritme van de monniken bepaald. Lange tijd was landbouw één van de belangrijkste activiteiten voor de abdij. Maar dankzij de ontwikkelingen in de moderne landbouw en de bodemprijzen van grondstoffen was deze vorm van arbeid niet meer houdbaar voor de kloostergemeenschap.

De trappistenorde heeft daarop besloten zich te gaan richten op het brouwen van bier. Op 6 maart 2017 vond dan de toetreding van de abdij van Mount Saint Bernard tot de Internationale Vereniging Trappist plaats.

De geschiedenis van de abdij leert ons dat er reeds in de 19e eeuw brouwactiviteiten hebben plaatsgevonden in de abdij, ze zijn dus niet aan hun proefstuk toe. De monniken hebben de voorbije jaren de nodige werkzaamheden verricht en voorbereidingen getroffen om alles ter plaatse te kunnen doen. Brouwen, bottelen en inpakken gebeurt door de monniken.

St. Bernardus

Voor sommigen onder ons zal de naam Saint Bernard al een belletje doen rinkelen. Dankzij de rechten op de naam van de Belgische St. Bernardus-bieren kon de abdij Mount Saint Bernard deze naam dus niet gebruiken. Het bier is daarom vernoemd naar een nabij gelegen heuvel Tynt Meadow, tevens de plaats waar de geschiedenis van de abdij begonnen is.

Smaak en geur

Tynt Meadow is een sterk donker bier met een alcoholgehalte van 7,4%. Het bier heeft een geur van chocolade en vijgen, en heeft een volmondige smaak met licht bittere afdronk. Kenners herkennen ook nog toetsen van zoethout en peper.