Net zoals bier, zijn trekpaarden ook een typisch Belgisch product dat bekend is tot over de landsgrenzen. Dit is iets dat zeker behouden moet blijven. Echter, trekpaarden zijn niet meer zo rendabel als vroeger. Daarom moest het sociale initiatief “De Winning” op zoek gaan naar middelen om het project “PaardenKracht in het BosLandschap” te kunnen ondersteunen. Een van deze middelen werd het brouwen van een eigen streekbier.
De Winning
Sinds 2013 brouwt De Winning, in samenwerking met brouwerij Anders, hun eigen Lummense streekbieren genaamd 7PK en 9PK. De Winning is een sociaal initiatief dat als doel heeft volwassenen die minder goed kunnen integreren in de arbeidsmarkt, te coachen en te begeleiden bij tewerkstelling en opleidingen. Hierdoor omvat De Winning diverse projecten, waaronder het project “PaardenKracht in het BosLandschap”. Dit project heeft tot doel het trekpaardenras en het bijbehorende ambacht in stand te houden, en tegelijkertijd werkgelegenheid te creëren. De opbrengsten van hun PK-haverbieren stellen hen in staat om het project financieel te ondersteunen. Bij elke verfrissende slok draag je dus bij aan hun activiteiten, zowel voor mens als paard!
Afvalarm brouwen
De Winning is zeer ecologisch en milieubewust. Niet alleen is het gebruik van trekpaarden ecologisch meer dan verantwoord, maar ook wordt er bij het brouwproces veel aandacht besteed aan de ecologische aspecten. Jaarlijks wordt gemiddeld 25.000 liter van het 7PK-bier gebrouwen en tijdens het brouwproces blijven er altijd moutresten achter. Deze resten kunnen dienen als veevoeder, maar vaak belanden ze simpelweg op de afvalberg. Om deze reden heeft De Winning er bewust voor gekozen om op een manier met weinig afval te brouwen. Dit houdt in dat de overgebleven moutresten na het brouwen hergebruikt worden om nieuwe streekproducten te maken. Sinds 2016 bieden ze bijvoorbeeld hun eigen brood aan, genaamd “PK brood”, verpakt in ecologisch verantwoorde verpakkingen, die verkrijgbaar zijn in verschillende winkels.
Lees ook
Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces
Net als Rome, wordt bier niet op één dag gemaakt. We staan er zelden bij stil, want is ons bier op dan kopen we het toch gewoon terug opnieuw? Maar…7PK
Na een intensief proces van vergaderen, ontwikkelen en proeven werd in 2013 7PK op de markt gebracht. Het is een blond, bitter en krachtig bier van hoge gisting, met nagisting op de fles, dat het verhaal en de passie van het project uitdraagt. Het bier heeft een licht zoete, moutige en fruitige smaak met een hoppige afdronk die lang aanhoudt. Bij de productie van het bier wordt gebruik gemaakt van haver, wat zorgt voor een vol en zacht-romig mondgevoel. “PK” staat uiteraard voor paardenkracht en het getal zeven verwijst naar het alcoholpercentage van het bier. Het logo van het bier is niet toevallig een gouden Belgisch trekpaard.
9PK
Door het grote succes van 7PK is sinds begin 2018 ook 9PK op de markt. Een Vlaams roodbruin en zoet streekbier met nog meer PK’s. 9PK is een haverbier van negen procent alcoholvolume en is gebrouwen met organische ingrediënten en gelagerd met eikenhout. Hierdoor ontstaat een zoet vanillearoma met licht hoppige toetsen.
Weetje!
In 2019 werd ook kortstondig 5PK ontwikkeld tijdens de Alkense Oogstfeesten. 5PK was een blond bier met een alcoholpercentage van ongeveer 5%, verrijkt met karwijzaad. Dit bier was ideaal voor liefhebbers van blonde bieren.