Deze straffe bieren houden je komende winter zeker warm

op
Categorieën: Algemene weetjes, Bier in de kijker

Met december in aantocht beginnen de temperaturen deze maand al serieus te dalen. Met de 10 onderstaande bieren, boven de 10%, blijf je in deze koude temperaturen zeker warm. Maar pas op! Drink ze met mate.

Ultima Rum-Oaked – 10%

Deze Barley Wine is een donker bier met 10% alcohol welke heeft gerijpt op eiken snippers met Belgische Rum Double aged van Ghost in a Bottle. Een uniek smakenpallet van chocolade, vanille, rum, hout en nog veel meer.

Koolputter zwart – 10%

Koolputter Zwart is een complex degustatiebier met licht fruitige tonen van een typische Engelse bovengist die tevens de natuurlijke smaak van de 5 gebruikte moutsoorten accentueert.

Gouden Carolus Whiskey infused – 11,7%

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dit resulteert in een uniek bier: krachtig en volmondig met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade. Een keizerlijk brouwsel om te koesteren.

Gulden Draak Classic – 10,5%

Het is een donkere tripel, wat het op zich al een uitzonderlijk bier maakt, maar de complexe smaak met toetsen van caramel, gebrande mout en koffie maakt het uniek. Voor de nagisting wordt gebruik gemaakt van een wijngist die bepalend is voor de weergaloze smaak en die zorgt voor de langdurige smaakevolutie (= levend bier). Hoe ouder het bier wordt, hoe meer aroma het krijgt en hoe voller de smaak en de kleur worden.

Kompel Nostalgia Collection #1 – 10,5%

Deze eerste Kompel uit de Nostalgia collectie is een Tripel Hop, een gebalanceerd bier met een licht fruitige en hopbittere smaak.

Black Pudding – 11%

Black pudding is een collab tussen Ghost Brewing (Dk) en Vleesmeester Brewery. Het resultaat is een Russian Imperial Stout van 11% met een mooie volheid, een ietwat zoeter tussengebied en een mooi bitter einde. Aan het bier werd verse vanille toegevoegd, alsook in Bourbon gedrenkte eiken chips. Een hint van mokka, een mooie romigheid en leuke houttoetsen met een vleugje vanille. Dit bier kreeg de bronzen oorkonde op het Kerstbierfestival te Essen in 2018.

Cuvée du Château – 11%

Cuvée du Château evenaart de smaak van een tien jaar gerijpte Kasteel Donker. De smaak van het bier neigt naar porto. Deze ‘premier cru classé’ werd ontwikkeld op basis van een ‘quadrupel’. In dit type sterk, zoet tot bitter donkerbruin bier geeft de mout de boventoon aan. De Cuvée du Chateau heeft de kenmerken van gemadeiriseerd bier, met eerst toetsen van geroosterde en gekarameliseerde mout, gevolgd door een delicaat hopbitter in de afdronk. Een volwaardig gastronomisch bier.

Val-Dieu Grand Cru – 10,5%

Donker gekleurd, met een karamelkleurig en smeuïg schuim. Val-Dieu Grand Cru is een rijk, vol en sterk bier met een lange en heerlijk lange nasmaak. We proeven complexe en verassend milde smaken gezien het hoge alcoholgehalte. Het wordt met sterk geroosterde mout gebrouwen waardoor het een milde bitterheid krijgt. Samen met een fijne koffiesmaak zorgt dit er voor dat het kan geassocieerd worden met verfijnde gerechten.

Jessenhofke RSRV – 10%

Dit bier is oorspronkelijk ontwikkeld als kerstbier voor Café Grendelpoort in Valkenburg. Deze stevige quadrupel is nadien permanent in het Jessenhofke gamma opgenomen. Het is aan te raden dit bier minstens een jaar te laten rijpen om de volle en sterke smaak van deze quadrupel volledig tot zijn recht te laten komen.

Straffe Hendrik Quadrupel – 11%

Een rijk bier, intens donker van kleur en volmondig qua smaak. Het aroma is kruidig en elegant met licht geroosterde toetsen. Gebrouwen met een geraffineerde melange van speciale mouten krijgt het bier een complex karakter, dat een zuivere droogheid combineert met toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig. Dankzij de hergisting op de fles wordt een levend bier gecreëerd dat een smaakevolutie kent over meerdere jaren.