De meesten van ons Vlamingen kennen Patrick Van Gompel als journalist bij de VTM-nieuwsredactie. Maar wist je dat hij, samen met collega-biermakers van de Belgian Beer Experts bvba, naast nieuwsjagen ook bezig is met het ontwikkelen van nieuwe bieren op kleine schaal? Belgian Beer Experts bvba heeft twee bieren op de markt. De bekroonde 888 Triple Eight van 2018 en de François Grand Cru, gelanceerd in 2017.
888 Triple Eight
888 Triple Eight wordt gebrouwen door brouwerij Anders! uit Halen in samenwerking met Patrick Van Gompel, François Huysmans, Peter Larose en Conti7. 888 Triple Eight is een klassieke Belgische tripel van 8,8% alcohol met een licht fruitige en kruidige smaak. Zo bevat het bier tropische toetsen van banaan en een lichte koriandersmaak. De citrussmaak versterkt de frisheid van het bier.
Het is de bedoeling dat dit bier, naast de Belgische markt, vooral de Aziatische markt verovert. Niet alleen met de smaak, maar ook met de naamkeuze willen ze vooral de Aziatische markt aanspreken. Het getal 8 staat in de Aziatische cultuur voor gelukbrengend, vreugde, fortuin, succes en 3 maal acht is het opperste geluk van een Chinese keizer. Ook lijkt een 8 op het symbool voor oneindigheid ∞ en op een knoop, wat een succesvolle unie symboliseert. Daarnaast is er ook nagedacht over de verpakking. De 888 Triple Eight wordt verpakt in een gele doos, de gele kleur staat in Azië ook voor geluk.
François Grand Cru
François Grand Cru wordt gebrouwen bij brouwerij Varenbroek in Reet en is mee ontwikkeld door François Huysmans en Marc Knops, die in de brouwerijwereld tot de Europese top behoort. François Grand Cru is een complex bier, zonder extremen, van hoge gisting met dry hopping en nagisting in de fles.
De François Grand Cru is een volmondig, hoppig blond bier van 9%. Maar meer nog, het is vooral een uniek bier. Het bier bestaat uit maar liefst vier verschillende gisten en vier verschillende hopsoorten. Dit komt in geen enkel ander bier voor en maakt dat het zo de enige is in zijn soort. Ondanks zijn complexiteit is dit bier niet te bitter, zoet of kruidig.
Na het bottelen krijg het bier een champagnebehandeling, een zogenaamde “slow brewing”. Zo draait de brouwer de flesjes nog tot vier keer toe om, zodat het hergistingsproces versneld wordt en de opgeloste zuurstof vermindert.