Word je echt sneller dronken als je bier met een rietje drinkt?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Er wordt, zeker onder studenten, wel eens beweerd dat het drinken van bier met een rietje ervoor zorgt dat je sneller dronken wordt. Toegegeven, het klinkt als onzin en het zou er ook vreemd uitzien om bier met een rietje te drinken. Maar is er misschien toch een kern van waarheid in deze bewering? Om het antwoord hierop te vinden, hebben we verschillende theorieën onderzocht.

Theorie 1: Het gehemelte

Wanneer we bier op de normale manier drinken, komt het bier voornamelijk in contact met onze tong. Maar als we bier met een rietje zouden drinken, komt het meer in contact met het gehemelte. Het gehemelte is bedekt met dunne en goed doorbloede huid, waardoor alcohol gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomt. Hierdoor kan alcohol sneller in het bloed worden opgenomen dan wanneer het via de maag en darmen verloopt.

Theorie 2: Beweging

Het bewegen van een rietje zou mogelijk meer zuurstof in de vloeistof brengen, wat de opname van alcohol zou kunnen verbeteren.

Theorie 3: Onderdruk

Het zuigen aan een rietje creëert een lagere druk in de mondholte. Deze verminderde druk versnelt de verdamping van alcohol. De alcoholdampen worden vervolgens via de longen sneller opnieuw in het bloed opgenomen dan via de maag en darmen.

Extra: Koolzuurhoudende dranken

Met koolzuurhoudende dranken worden we sowieso al iets sneller dronken, omdat koolzuurgas de opname van alcohol bevordert. Koolzuurgas zorgt ervoor dat de maag sneller wordt geleegd in de darmen, wat resulteert in een versnelling van de opname van alcohol in de bloedbaan. Daarnaast leidt koolzuurgas tot een verhoogde druk in de maag. Deze verhoogde druk versnelt de spijsvertering en bevordert de doorstroming van alcohol in de bloedbaan. Bovendien veroorzaakt koolzuur een verhoogde irritatie van de slijmvliezen in de mond en keel, wat er ook weer voor zorgt dat alcohol sneller wordt opgenomen in onze bloedbaan.

Andere factoren

Of we al dan niet sneller dronken worden, varieert ook van persoon tot persoon. Er zijn namelijk nog andere factoren die hierbij een rol kunnen spelen, zoals het alcoholpercentage van het bier, de hoeveelheid die je drinkt, alcoholgewenning, lichaamsgewicht, metabolisme, enzovoort. Maar ook of je een lege maag hebt speelt een rol, want wie een rijke maaltijd achter de rug heeft, neemt alcohol minder gemakkelijk op omdat alcohol beter oplosbaar is in water dan in vet.

Conclusie

Word je dus sneller dronken als je bier met een rietje drinkt? Ja, je kunt iets sneller dronken worden door bier met een rietje te drinken. Maar er zijn nog andere factoren die invloed hebben op hoe snel iemand dronken wordt. Deze factoren kunnen van persoon tot persoon variëren en hebben ook invloed op het effect van het drinken van bier met een rietje. Maar drink altijd met mate en maak je je zorgen over jouw eigen alcoholconsumptie of die van iemand anders, neem dan altijd contact op met een arts.

Lees ook

Een bodem leggen

Werkt het echt om ‘een bodem te leggen’ voordat je bier drinkt?

We zijn allemaal bekend met de tip om eerst "een bodem te leggen" of "een fond te leggen" voordat we aan (een avondje) bier drinken beginnen, zodat de alcohol niet…
Bronnen:
  • Druglijn. (z.d.). Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt? Geraadpleegd op 6 juli 2023, van https://www.druglijn.be/drugs-abc/alcohol/veelgestelde-vragen/word-je-sneller-dronken-als-je-alcohol-met-een-rietje-drinkt
  • Alcoholinfo. (z.d.). Alcohol met een rietje: eerder dronken? Geraadpleegd op 6 juli 2023, van https://www.alcoholinfo.nl/feiten/alcohol-met-een-rietje-eerder-dronken
  • Van Houdenhove, I. (2010, 23 november). Rechtgezet: Word je extra dronken als je met een rietje drinkt? Geraadpleegd op 6 juli 2023, van https://nieuws.kuleuven.be/nl/2012_en_vroeger/1011/03/rechtgezet–word-je-extra-dronken-als-je-met-een-rietje-drinkt