Wat zijn bockbieren?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Bock- of bokbieren zijn zeer populair bij onze Noorderburen (Nederland), maar eigenlijk is bockbier van oorsprong een Duitse biersoort die sterk seizoensgebonden is. Volgens de populaire bierapp Untappd wordt ieder jaar op 20 maart “Bock Beer Day” gevierd, een speciale dag ter ere van en ter erkenning van een type bier dat afkomstig is uit het Duitse Einbeck in de regio Saksen. Maar wat is een bockbier? En wist je dat er ook verschillende varianten zijn?

Geschiedenis

De geschiedenis van bockbieren gaat terug naar het begin van de 17e eeuw in Beieren, waar de naam “bockbier” is ontstaan, mogelijk als een afgeleide van Einbecker Bier uit de bekende bierstad Einbeck, een stad in Nedersaksen. Dit bier was zo geliefd, zelfs buiten de grenzen, dat het tot ver buiten de stadsgrenzen werd geëxporteerd. Ook werd er geleverd aan de Hertogen van Beieren, maar die vonden de accijnzen veel te duur en daarom besloot Hertog Willem V dit te omzeilen door zijn eigen brouwerij op te richten en het bier gewoon na te maken.

De productie begon in 1591 in het Münchener Hofbräuhaus, maar de Beierse brouwers slaagden er niet in om het originele Einbecker bier te evenaren. Daarom werd er rond 1612 een brouwer genaamd Elias Pilcher uit Einbeck naar Beieren gehaald om het bier “nach Einbecker Art” te brouwen. “Einbecker bier” moest men uitspreken op z’n Beiers “Ainpöckisch bier”, wat verkort “Ainpöck” werd uitgesproken. Door de loop van tijd eindigde de uitspraak in “ein bock”, de naam zoals wij het tegenwoordig uitspreken “bockbier” of “bokbier”.

Het eerste bockbier dat in Nederland werd gebrouwen (circa 1868) was echter gebaseerd op een bier dat uit München werd geïmporteerd.

Lees ook

Brouwketel

Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces

Net als Rome, wordt bier niet op één dag gemaakt. We staan er zelden bij stil, want is ons bier op dan kopen we het toch gewoon terug opnieuw? Maar…

Andere oorsprong

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam “bockbier”. Sommigen beweren dat er een verband is met de Germaanse god “Donar” (half mens, half bok), die op een bokkenwagen door de hemel rijdt en vruchtbaarheid symboliseert. Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen om de nieuwe oogst van gerst of tarwe te vieren die aan het einde van de zomer werd geoogst. Na het mouten werd deze oogst gebruikt om het eerste bier van het seizoen te brouwen. Tegen die tijd was het dus al herfst en noemt men het dus ‘herfst’-bok, en daarom worden bockbieren vaak geassocieerd met de herfst.

Soorten bockbieren

Herfstbok (Traditioneel)
Oorspronkelijk werd bockbier gemaakt voor de koude winterdagen, maar wordt tegenwoordig tussen oktober en februari verkocht. Van oorsprong zijn bockbieren ondergistend met een robijnrode kleur en aroma’s van karamel met een alcoholpercentage van 6% tot 9%. Ze gebruiken dubbel zoveel mout als de klassieke pils wat meer suikers oplevert en ook een steviger bier. De gebruikte mout is lichtjes gebrand, wat zorgt voor karamelaroma’s die karakteristiek zijn voor bockbieren.

Doppelbock
Doppelbock, ook wel bekend als dubbelbok, is een krachtigere versie van het traditionele bockbier en werd voor het eerst gebrouwen door de Paulaner monniken in München, een Franciscaner orde gesticht door Sint-Franciscus. Wat de alcohol betreft, heeft een doppelbock een hoger alcoholpercentage dan traditionele bockbieren, vaak variërend tussen de 6% en 8%. De kleur van het bier is donkerbruin, goudkleurig of kan zelfs crèmekleurig zijn.

Meibok
Ook wel bekend onder de naam maibock, heller bock of helles bock, is een bier dat gebrouwen wordt om in de lente te kunnen drinken, en wordt dus verkocht vanaf de vastentijd tot mei. Dit bier krijgt na het brouwen een lichte kleur met een hoge hop aanwezigheid. In vergelijking met de andere bockvarianten is de meibok een relatief nieuwe bierstijl met 6,3% tot 7,4% alcohol. De smaak is minder moutig in vergelijking met de traditionele bock. Meibok is ook bitterder, droger en de kleur varieert van crème tot diep goud. Meibokken zijn over het algemeen minder zoet en minder zwaar dan de donkerdere varianten van bockbier, en hebben een verfrissende, fruitigere smaak waardoor ze een verfrissende keuze zijn voor de lenteperiode.

Eisbock
Eisbock is ontstaan in de regio Kulmbach in Beieren, Duitsland, waar het voor het eerst werd gebrouwen in de late 19e eeuw. Eisbock is een krachtige variant van bockbier met een hoog alcoholpercentage tussen 9% en 13%, geproduceerd door het bevriezen van een deel van het water in het bier (vriesdestillatie). Door het ijs te verwijderen, wordt het bier geconcentreerder en sterker van smaak. Het heeft een diepe amberkleur en een rijke smaak met tonen van karamel en gedroogd fruit, en het wordt langzaam gedronken vanwege zijn intense smaak en alcoholgehalte.

Weizenbock
Het Weizenbockbier werd in 1907 voor het eerst geïntroduceerd door G. Schneider & Sohn in Beieren. Een Weizenbock is een combinatie van een Weizen (tarwebier) en een Bockbier. In plaats van gerst wordt er bij Weizenbockbier gebruik gemaakt van een aanzienlijke hoeveelheid tarwemout, wat resulteert in een troebel uiterlijk en een rijke, romige textuur.

Probeer nu een bockbier