Je ziet het steeds vaker verschijnen in de winkels. Het woord ‘bio’ of ‘biologisch’. Ook in de bierwereld maken biobieren sterk hun opmars. Op dit moment is er keuze uit meer dan 150 biobieren, van pils tot tripel. Maar wat betekent dit eigenlijk? En wanneer weet je dat je bier echt een biobier is?
Wat is biologisch
Sinds 2010 heeft Europa normen opgelegd (de Europese biowetgeving) over wat bio is en wat niet. Een product is pas biologisch als het productieproces voldoet aan deze strenge wettelijk opgelegde normen. Zo mag er onder andere geen gebruik gemaakt worden van kunstmest, chemisch-synthetische pesticiden, genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s), synthetische smaak- en kleurstoffen, chemische hulpstoffen (uitgezonderd op een paar) en bewaarmiddelen. Bioproducten worden altijd streng gecontroleerd en deze controles gebeuren onverwacht door een controleur.
Wat maakt bier biologisch
Bier brouwen begint al bij de boer. Minstens 95% van de ingrediënten moet afkomstig zijn uit de bio landbouw. Wat wil zeggen dat de hop, granen, kruiden en het fruit geteeld moeten worden zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Dan pas kan een bier een bio certificaat ontvangen.
Wat met de andere 5%? De overige 5% is dus niet biologisch, door de simpele reden dat deze producten nog geen biologische variant hebben. Het gaat hier over (toch wel essentiële) ingrediënten zoals gist. Water behoort ook niet tot de 95% omdat het geen landbouwingrediënt is, hier wordt gebruik gemaakt van kraan-, put- of bronwater. Gist bestaat uit verschillende eigen giststammen, om helemaal biologisch te zijn zou elke stam afzonderlijk gecertificeerd moeten worden. Het is dus (op dit moment) nog niet mogelijk om bier 100% biologisch te maken.
- Jessenhofke MAYA€2,88
- Jessenhofke RSRV€3,05
- Jessenhofke PMPRNL€2,94
Uitleg van de labels
Biobier herken je altijd aan het woord ‘Bio’ of ‘Biologisch’ op de label en het Europees biolabel en het Belgische Biogarantielabel.

- Europees biolabel: is een Europees label dat verplicht is voor alle biologische verpakte producten in Europa. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten. Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Aan de hand van dat label kunnen consumenten overal in Europa bio herkennen.

- Belgisch Biogarantielabel: Is het Belgisch privé-label voor biologische landbouw, opgericht in 1987. Het label kan teruggevonden worden op voedingsproducten. Biogarantie garandeert ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Het label vraagt aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval.
Is de smaak anders van een biobier?
Een ding is zeker, biobieren smaken even lekker als de ‘gewone’ bieren! Het geheim van de smaak zit altijd in het recept. Het brouwproces blijft in de meeste gevallen identiek aan de ‘gewone bieren’, het verschil zit hem enkel in de gebruikte ingrediënten. Hierdoor kan de smaak lichtjes verschillen omdat biologische ingrediënten puurder van smaak zijn.
Biologisch in België

In België wordt biohop slechts op kleine schaal geteeld, zo is Joris Cambie de enige biologische hopkweker van alle 18 Belgische hopkwekers. De meeste hop- en gerstsoorten worden geïmporteerd uit andere landen. Het telen van hop vraagt veel vakmanschap en slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten volgens de bio normen.
Toch hebben we in België hebben op dit moment keuze uit meer dan 150 biobieren. Veel van deze bieren worden artisanaal gemaakt en komen van kleine lokale brouwerijen. We hebben enkele lokale biertjes weten te strikken en je kan ze kopen op onze website.