Wat is nu precies een saison bier?

op
Categorieën: Algemene weetjes, Bier in de kijker

Een saison is een lekkere, frisse dorstlesser met veel karakter. Ideaal in de warme zon of tijdens de zomermaanden. Maar wist je dat een saison bier een beschermd type is en dat het vroeger enkel maar gebrouwen werd tijdens de winter?

Seizoensbier uit Henegouwen

Saison is het Franse woord voor ‘seizoen’, want dat was het oorspronkelijk ook: een Belgisch seizoensbier. Tegenwoordig is een saison het hele jaar te verkrijgen, maar vroeger in de 19de eeuw werd het bier enkel in de winter gebrouwen. In Wallonië (Henegouwen) waren brouwerijen vaak een onderdeel van grotere boerderijen en omdat er in de winter weinig te doen was op het land, ging men met de resten van het graan, bier brouwen om het in de zomer (het oogstseizoen) te kunnen schenken aan hun seizoensarbeiders. Vandaar dat saison ook vaak de bijnaam ‘Farmhouse Ale’ krijgt.

Dorstlesser met laag alcoholpercentage

Het bier moest dus goed kunnen blijven tot aan de zomer, maar het mocht een niet al te hoog alcoholpercentage hebben. Want er werden nogal wat liters op een dag achterover geslagen en anders zouden de arbeiders niet al te goed kunnen presteren. Daarom werd het bier lang uitgegist en bevatte het slechts 3% alcohol, een goede dorstlesser tijdens of na al dat harde werk op het land. Maar een bier met zo een laag alcoholpercentage is niet makkelijk te bewaren en in de 19de eeuw beschikte men ook nog niet over een koelkast. Om die reden werd er extra hop (en kruiden) in het bier gedaan, want hop is van natura een zeer goed conserveringsmiddel. Graag meer weten over de functies van hop in bier? Lees dan ons artikel ‘Waarom zit er hop in bier?‘.

Voldoen aan criteria

Niet zomaar ieder bier mag het ‘merk’ saison op zijn bieretiket schrijven. Brouwers van saison bieren hebben ervoor gezorgd dat het bier beschermd is en hebben een lijst met enkele criteria opgesteld. Er mag tot maximum 2 punten afgeweken worden van de lijst om in aanmerking te komen voor een saison bier te zijn:

  1. Moet gebrouwen zijn in de provincie Henegouwen
  2. Vooral regionaal te verkrijgen zijn
  3. Afgevuld in flessen van 75cl
  4. Bier van hoge gisting met nagisting (op de fles)
  5. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 6.5%
  6. Gehopt en/of gekruid (gember, sinaasappelschil, peper, koriander, etc)
  7. Donkerblond tot amberkleurig
  8. Dorstlessend van karakter
  9. Hoge vergistingsgraad dat zorgt voor een droger bier
  10. Hoofdzakelijk gebrouwen met gerstemout, maar ook andere granen zoals tarwe zijn mogelijk

Andere verklaring

Een andere verklaring dat rond circuleert over de oorsprong van Saison bier is dat het ontstaan is in Luik rond de periode 1823 en niet in Henegouwen. Dit bier werd voornamelijk gemaakt van speltmout en ongemoute tarwe met een lage vergistingsgraad wat het bier een zoete toets gaf. Ook dit bier werd in de winter gebrouwen en na 4 à 6 maanden was het drinkbaar.