Porter bieren worden voornamelijk gebrouwen en gedronken in Engeland. Hoewel deze bierstijl een tijdlang uit het straatbeeld verdwenen was, is deze niet meer uit de Engelse biercultuur weg te denken. Ook in Belgiƫ en Nederland vinden we steeds meer de weg naar Porter bieren. Maar hoe is deze bierstijl nu net ontstaan?
Geschiedenis
Hoewel velen denken dat de Porter ontstaan is in Ierland, is de Porter eigenlijk ontstaan in de Engelse pubs van Londen in de 18de eeuw. De mouters hadden in die tijd een nieuwe, gebrande mout ontwikkeld en in combinatie met de nieuwste brouwtechnieken ontstond er het nieuwe bier ‘Entire’. Een afgeleide van de traditionele bruine bieren, maar met een robijnrode gloed, geroosterde mouten en veel hop, een voor die tijd straf bier van ±6%. Dit bier werd zo populair onder de Porters, straat-/rivierdragers die inspannend werk leverden door zware goederen aan boord of aan land te brengen, dat later het bier naar hen vernoemd werd. Dit straffer bier gaf hun extra brandstof en op het einde van een harde werkdag kon dit bier extra hard smaken.
Hoewel er niet heel veel concrete bewijzen zijn hoe een Porter gemaakt werd, is er het gerucht dat de eerste Porter een mix geweest zou zijn van drie verschillende bieren ‘three threads’. Een deel pale ale, een deel standaard bruin bier en een deel van het strafste bier dat er in die tijd voorhanden was ‘twopenny’.
Variaties
Op de dag van vandaag zijn er veel variaties uit de Engelse Porter voortgevloeid, waaronder ook de Stout bieren. Deze worden nogal eens vaak met elkaar verward, omdat de Porter de voorloper is van de Stout bieren, maar het zijn twee verschillende bierstijlen.
- English Porter: Wordt gemaakt met gebrande of geroosterde mout. Licht zoet en licht bitter. Met een alcoholpercentage van 4 tot 7%.
- American Porter: Een eigen interpretatie van de English Porter na de kolonisatie van de britten. Een bier van lage gisting met een sterk gebrande en een sterk geroosterde smaak. Minder zoet dan de Engelse variant en met een alcoholpercentage van 4 tot 7,5%.
- Baltic Porter: Porter bieren deden het zeer goed in de Scandinavische & Baltische landen. Om de overzeese reis te kunnen overbruggen werd er extra hop aan het bier toegevoegd, waardoor het bier langer bewaard kon blijven. Tegenwoordig hebben deze Porters ook smaken van donker fruit zoals bessen, ze zijn zoeter, voller van smaak en hebben een lage moutbitterheid. Het alcoholpercentage ligt vaak een pak hoger, tussen de 7 tot 10%.
- Smoked Porter: Een Porter die extra gerookt is, om de geroosterde smaken nog eens extra te accentueren. Heeft als basis een Robust Porter.
- Robust Porter: Zit tussen de normale Porter en Stout in. Een sterkere variant van de gewone Porter, maar zoeter en minder bitter, robuuster dus met een alcoholpercentage gelijk aan de English Porter. Dit is de voorloper van wat later de stout genoemd wordt.
Lees ook
Waarom zit er hop in bier?
Als je tussen de ingrediĆ«nten van bier gaat kijken, is er ƩƩn ingrediĆ«nt dat opvalt en altijd terugkomt: hop. Hop is ƩƩn van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van…Enkele Porters
- BierenHoppug
Hoppug – Porterville American Porter Bourbon Barrel
€3,78 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd8,5%Porter3.7/5