Wat is een barley wine?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Een barley wine, of gerstewijn, is vooral populair in deze koude wintermaanden, maar ondanks de verwarrende naam is een barley wine géén wijn, maar is het een biersoort waarvan zijn geschiedenis terug gaat tot de 18de eeuw in Engeland.

Geen wijn?

Laat je niet misleiden, ondanks dat er wijn in de naam voorkomt is een barley wine een gerstewijn en wordt het dus gemaakt van granen en niet van druiven. Een barley wine is een stevig biertje met een alcoholpercentage tussen de 8° en 14° of soms zelfs hoger en komt hierdoor in de buurt van het alcoholpercentage van wijn. Zulk hoog alcoholpercentage wilt ook zeggen dat een barley wine een van de weinige bieren is die bestand is tegen veroudering en dus lang bewaard kan worden, net zoals een fijne wijn, wat tevens ook zijn smaak zal bevorderen. Het gistingsproces duurt meestal ook wat langer dan andere bieren, dus hoe langer je hem laat rijpen hoe beter.

Brouwproces

Om een bier te brouwen met zulk hoog alcoholpercentage, moet de brouwer meer mout (of gerst) gebruiken om een grote hoeveelheid suiker te verkrijgen. Ook moet hij op zoek naar een gist die beter tegen een hoger alcoholpercentage bestand is en om deze reden bevatten deze bieren (vaak) weinig koolzuur en schuim. De hoeveelheid mout zorgt er voor dat een barley wine zoeter smaakt en er extra hop nodig is om de smaak gebalanceerd te houden. Een barley wine is dus een complex bier met veel mout-, fruit-, hop- en alcoholsmaken.  De kleur van een barley wine is amberkleurig tot donkerbruin.

Geschiedenis

De term ‘Barley Wine’ werd voor het eerst in documenten opgemerkt in de 18de eeuw en het zou ontstaan zijn door conflicten tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Bier was voor de armen, de rijken dronken wijn. Maar de hogere klassen in Groot-Brittannië vonden het hun patriottische plicht om bier te drinken in plaats van Franse wijnen. Maar omdat Franse wijnen zeer populair waren begonnen brouwers hun bieren nog complexer te maken in de hoop de wijndrinkers te overtuigen van de kwaliteit van hun bier. Zo werden de bieren bijvoorbeeld gerijpt in wijn- of whiskyvaten waardoor ze aroma’s van het vat zouden overnemen. Een barley wine werd daarom vaak gebrouwen en bewaard voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld de geboorte van een koninklijke opvolger.

Twee soorten barley wine

Een barley wine kan onderverdeeld worden in twee stijlen die toch wel zeer verschillend van elkaar zijn, namelijk de Amerikaans en Engelse stijl:

  • English style barley wine: Deze is minder hoppig en bitter dan zijn Amerikaans tegenhanger. De mouten en hop zijn meer gebalanceerd en bevat meer kleurvariëteit van goud/rood tot zwart
  • American style barley wine: dit bier is hoppiger en daarom ook bitterder van smaak en bevat smaken als karamel en toffee. De kleur varieert van amber tot licht bruin.