Bij warme temperaturen is het verleidelijk om een bier extra koel en snel naar binnen te werken. Slecht idee! Want de temperatuur heeft namelijk een zeer grote invloed op de smaak van een bier.
Mythe: Een bier dat koud is smaakt beter!
Het is misschien een kwestie van smaak, maar een bier dat op kamertemperatuur geserveerd wordt zal meer smaak en aroma’s naar boven brengen. Hoe kouder een bier, hoe meer smaak er verloren zal gaan. Ook zullen je smaakpapillen door de koude lichtjes verlamd geraken, waardoor je minder smaak zal ervaren. Maar een bier op kamertemperatuur wil niet zeggen dat dit ook de juiste temperatuur is voor dat specifieke bier.
Ieder bier is anders
Maar wat is nu wél de juiste temperatuur? Hier is geen pasklaar antwoord voor. Ieder bier is namelijk anders en heeft hierdoor ook zijn eigen schenkingstemperatuur. Bieren met een lage gisting worden over het algemeen kouder gedronken, zoals de klassieke pils of witbier die best gedronken worden tussen de 3 en 5°C. Deze plaats je dus best achteraan of onderaan in de koelkast, de koelste plek in de koelkast.
Bieren met een spontane of gemengde gisting zoals een Geuze of een Lambiek worden over het algemeen ook kouder gedronken, tussen de 3°C en 8°C en kunnen samen bij de pils in de frigo geplaatst worden.
Bieren met een hoge gisting (tripel, IPA, quadrupel, etc.) worden best iets warmer gedronken, vanaf 6°C en oplopend naargelang het soort bierstijl. Deze plaats je best meer naar voren en in het midden van de frigo. Indien de koelkast toch te fris is voor het bier, laat het bier dan een half uurtje uit de frigo acclimatiseren alvorens deze te drinken.
Lees ook
Hoe proef ik het beste bier?
Vaak denken we niet verder na bij het drinken van bier. Het is gewoon leuk en lekker. Maar écht bier drinken kan je leren en je hoeft er niet direct…Algemene richtlijnen
Brouwers hebben graag dat hun bier optimaal ervaren wordt. De temperatuur en verdere instructies vind je daarom vaak terug op het etiket. Is dit niet het geval? Dan geldt de gouden regel: proef een bier met een temperatuur die niet lager is dan zijn alcoholpercentage. Je drinkt een bier beter net ietsje te warm dan te koud.
Maar bier is een persoonlijke beleving en net zoals bier is ook iedereen anders. In de zomer zal een bier net iets beter smaken als het kouder geserveerd wordt en in de winter net dat tikkeltje warmer. Experimenteer dus wat voor jou het beste werkt.
Doe zelf de test
Niet overtuigd? Kies een bier met veel aroma’s, zoals een lekkere IPA. Neem hier twee flesjes van en zet eentje goed koud en zorg dat de andere rond de 7°C is. Schenk ze beiden in een geschikt bier proefglas of tulpvormig (wijn)glas in om alle aroma’s en smaken te kunnen ontdekken. Wedden dat je de smaken en aroma’s bij het koude bier minder kunt herkennen?