Wanneer is mijn bier niet meer lekker om te drinken?

op
Categorieën: Algemene weetjes, Zero Waste

Niets is teleurstellender dan uitkijken naar het drinken van een lekker bier, om dan tot de ontdekking te komen dat het bier niet smaakt zoals het hoort. Om je deze teleurstelling te besparen, hebben we enkele tekenen opgesomd die kunnen aangeven dat er iets mis zou kunnen zijn met je bier.

Verpakking

Allereerst willen we duidelijk maken dat bier niet zomaar bederft, zeker niet wanneer het op een donkere, koele plek is bewaard en de verpakking luchtdicht is gebleven. Wel kan de kleur, geur en smaak veranderen. Controleer daarom eerst de verpakking op tekenen van schade, lekkage of vervorming. Als er lucht bij het bier is gekomen, kan oxidatie optreden en dat kan de houdbaarheid negatief beïnvloeden. Aroma’s die wijzen op oxidatie zijn onder andere sherry, vineus, madeira, leer, houtachtig, oud papier, soms hazelnoot of amandel. Deze aroma’s kunnen ook voorkomen bij bieren die te lang zijn bewaard.

De datum

Vanuit de overheid is men verplicht om bieren met een alcoholpercentage lager dan 10% te voorzien van een houdbaarheidsdatum. Iedere brouwerij kiest zelf deze houdbaarheidsdatum en geeft aan tot wanneer de kwaliteit van het bier gegarandeerd blijft, zolang de fles goed bewaard blijft en nog steeds intact is. Hoewel de houdbaarheidsdatum slechts indicatief is, kan het wel iets zeggen over de kwaliteit van het bier en een mogelijk verouderde smaak. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat het bier slecht is.

Lees ook

Bier over datum

Mijn bier is over datum, mag ik het nog opdrinken?

Het is ieder van ons wel eens overkomen, een lekker bier geraakt in vergetelheid en staat achteraan in de kast of blijft in de kelder staan tot je hem terug…

Bewaarcondities

Bier wordt het best bewaard op een koele en donkere plaats. Warmte en zonlicht zijn vijanden van bier omdat ze een negatieve invloed hebben op de smaak. Na langdurige blootstelling aan UV-licht kan het bier troebel worden en een oxidatiesmaak vertonen, ook wel lightstruck of lichtsmaak genoemd. Stond je bier dus langere tijd in de zon? Verwacht dan smaken en aroma’s van karton, papier en zelfs skunk (kattenpis). Warmte versnelt ook oxidatie in bier, wat kan leiden tot een “gekookte” of “papierachtige” smaak.

Lees ook

Hoe kan je bier langer bewaren?

Hoe kan je bier langer bewaren?

Bier is een natuurproduct en daarom niet onbeperkt houdbaar, of beter gezegd smaakvol. Je zal er niet ziek van worden, maar na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum kan de kwaliteit…

Bewaarbieren

Soms is smaakverandering in bieren zoals sherry, vineus, madeira aroma gewenst, vooral bij bewaarbieren zoals Quadrupel, Barley Wines, barrel-aged bieren, enz. Vaak zijn het de zware donkere bieren die men een lange tijd laat rijpen, maar ook geuzes of fruitbieren zijn ideaal om langer te laten rijpen. Niet alleen de smaak stijgt vaak, maar ook de prijs van deze bieren.

Hoparoma’s zijn weg

Dit is vooral een tip voor liefhebbers van IPA’s. Als een IPA te lang bewaard is gebleven, zullen de hoparoma’s afnemen. Hoparoma’s zijn vluchtige verbindingen die gemakkelijk kunnen verdampen of veranderen onder invloed van factoren zoals oxidatie, licht, temperatuurschommelingen, enz. Daarom drink je een IPA best zo jong mogelijk.

Onaangename geur

Ruik aan het bier. Een onaangename geur kan duiden op slecht bier. Let op aroma’s als azijn, gekookte groenten, kattenpis, rotte eieren, muffigheid of een scherpe, zure geur. Een frisse, moutige geur is dan weer wel normaal.

Lees ook

Smaakafwijkingen in bier

Hoe smaakafwijkingen en brouwfouten herkennen in bier?

Bierbrouwen is een kunst op zich en vereist veel toewijding van de brouwers. Helaas kunnen er soms ook fouten optreden tijdens het brouwproces, wat ongewenste smaak- en geurproblemen in het…

Vreemd uitzicht

Als de kleur drastisch is veranderd, kan dit duiden op een infectie of bederf. Troebelheid of ongebruikelijke deeltjes in het bier kunnen ook wijzen op bederf door bacteriën of wilde gist. Is er schimmel zichtbaar? Schimmel is een duidelijk teken van bederf en is een absolute “no go”. Het is niet alleen onaangenaam, het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Verminderde koolzuur

Bier hoort meestal bruisend te zijn. Als het bier plat lijkt of minder koolzuur bevat, kan dit wijzen op een probleem met de houdbaarheid.

Schuim

Een ‘minder goed’ bier kan de schuimvorming negatief beïnvloeden, zoals te weinig of juist te veel schuim, instabiliteit en vreemde texturen. Ook een gebrek aan koolzuur, problemen met eiwitten of hopverbindingen kunnen leiden tot een zwakke schuimkraag die snel verdwijnt. Onregelmatige, grove texturen en verkleuring van de schuimkraag kunnen eveneens wijzen op kwaliteitsproblemen. Let echter op, een minder goede schuimkraag kan natuurlijk ook het gevolg zijn van een verkeerde schenktechniek of fouten die zijn ontstaan tijdens het brouwproces. Ruik je een onaangename geur bij het schuim? Dan is de kans groot dat het bier niet meer lekker is.

Vreemde smaak

Proef altijd een klein slokje als er geen duidelijke tekenen zijn van bederf. Een ongewenste smaak, zoals zuurheid (al is dit bij sommige bieren net wenselijk), metaal of muffigheid, kan wijzen op veroudering of bederf.

Toch nog twijfel?

Als je nog steeds twijfelt na deze tips, is het beter om het bier niet te drinken. Gooi het echter niet zomaar weg, je kunt het soms nog gebruiken voor andere toepassingen.

Lees ook

Restjes bier gebruiken

Wat kan je doen met restjes bier?

Wie ons kent of volgt, weet dat we grote voorstanders zijn van zero waste. Overschotjes bier, bier dat over datum is, of bier dat je gewoonweg niet gaat opdrinken, hoeft…