Waarom zit er hop in bier?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Als je tussen de ingrediënten van bier gaat kijken, is er één ingrediënt dat opvalt en altijd terugkomt: hop. Hop is één van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. Maar wat is hop en waarom wordt dit toegevoegd aan ons bier?

Wat is hop?

De officiële naam voor Hop is Humulus Lupulus. Hop is geen groente, maar een kruid die 6 tot 12 meter hoog kan groeien. Het is familie van de Cannab(in)aceae waartoe ook hennep (Cannabis) behoort. Hop is samen met water, graan en gist één van de vier basisingrediënten van bier. In bier worden enkel de vrouwelijke (onbevruchte) hopbellen tijdens de bereiding toegevoegd.

Bewaren

Hop werd oorspronkelijk bij bier toegevoegd als natuurlijk conserveringsmiddel. Men wist van oudsher al dat hop een ontsmettende werking had. Hop bevat namelijk lupuline, een bittere, gele stof die de plant helpt beschermen tegen schadelijke micro-organismen en schimmels. Door hop in het bier te gooien, merkte men dat het bier langer bewaard kon blijven. Sommige documenten beweren zelfs dat hop al sinds de Romeinse tijd gebruikt wordt bij het brouwen van bier en dat het daarnaast ook als zenuwversterkend en kalmerend kruid werd gebruikt.

Aroma & Smaak

In (West) Europa wordt er al sinds de 12de eeuw bier gedronken. Maar dit was bijlange niet het bier zoals we dat vandaag kennen. Men gebruikte toen gruit als smaakmaker voor het bier. Door het toevoegen van hop ontdekte men, naast de langere bewaartijd, ook dat het bier bitterder werd. In het begin werd deze bittere toets niet zo gesmaakt, maar in de loop van de tijd werd deze smaak steeds meer en meer geapprecieerd.

In de 17de eeuw kwamen de Engelsen erachter dat door extra toevoeging van hop, en het omhooghalen van het alcoholpercentage, het bier nog véél langer bewaard kon blijven. Dit was nodig, want Engeland had veel overzeese kolonies in India en bier werd met behulp van schepen naar India gebracht. Waar gewoon bier de lange tocht van 5 maanden niet kon doorstaan, kon dit extra gehopt bier dat wel. Doordat het bier extra gehopt was, werd de smaak ook veel bitterder, wat tevens het ontstaan is van de allereerste India Pale Ales of kortweg IPA’s.

Hop wordt de dag van vandaag dus voornamelijk nog gebruikt voor zijn karakteristieke aroma’s en bittere, maar zeer verfijnde smaak. Het zijn de alfazuren en etherische oliën in hop die bier zijn kenmerkende smaak geven. In de bierwereld is er een ruim aanbod van hopvariëteiten. Elke hopvariëteit heeft zijn eigen smaak- en aromakenmerken.

Schuim

Door het toevoegen van hop, stijgt de hoeveelheid alfazuren in het bier. Dit heeft ook een positief effect op de schuimstabiliteit. Daarnaast zorgt hop ook voor de karakteristieke smaak van de schuimkraag zelf.

Weetje

Wist je dat hop in landen als Duitsland en Nederland hop zelfs wettelijk een verplicht ingrediënt is voor bier?