Waarom staat er EBC op mijn bieretiket?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Het is geen verplichting, maar het gebeurt wel eens dat de afkorting EBC, gevolgd door een cijfer, terug te vinden is op een bieretiket. Niet te verwarren met IBU/EBU, die meestal samen met de EBC op het etiket staat. Maar waar staat dit cijfer nu precies voor?

EBC-waarde

Ieder bier heeft zijn eigen kleur en deze is terug te herleiden naar een EBC-waarde. EBC is dus een maat om de kleurintensiteit van bier en mout weer te geven en staat voor European Brewery Convention, een samenwerkingsverband van Europese brouwerijen die de kleureenheden van bier hebben vastgelegd in een E.B.C. -kleurschaal. Door de absorptie van licht in het bier te gaan meten kan men dit getal vinden, 1 EBC = 1 ml jodium per 100 ml water. Mout heeft de grootste invloed op de kleur van een bier, naargelang de drogingstemperatuur of branding heeft mout een lichte of donkere kleur en heeft het daardoor invloed op de kleur van het uiteindelijke bier. Maar er zijn ook andere factoren die de kleur mee zullen bepalen zoals (bruine) suikers, hop, vruchten, het kookproces (maillardreactie, karamellisatie, … ), maischen, spoelen, gisting, oxidatie, etc. De kleur op voorhand berekenen wordt hierdoor dus zeer moeilijk.

EBC-kleurschaal

De EBC-waarde van bier kan variëren van 1 tot 200 (en hoger?). Hoe hoger het getal, hoe donkerder het bier zal zijn en omgekeerd. Maar hoe vertaal je nu een getal naar een kleur? Op een etiket staat bijvoorbeeld EBC 25, om dit te kunnen vertalen moeten we er de EBC-kleurschaal bij halen: 

  • 6 – 9 = Bleek / Licht blond
  • 9 – 12 = Blond /geel
  • 12 – 20 = Goud
  • 20 – 30 = Amber
  • 30 – 45 = Koper
  • 45 – 75 = Donker koper / Bruin
  • 75 – 120 = Zeer donker / donkerbruin (doorschijnend)
  • > 120 = Zwart (niet doorschijnend)

In dit voorbeeld zou het bier dus amberkleurig moeten zijn, omdat de EBC-waarde tussen 20 en 30 ligt. Let op! Zoals eerder vermeld wordt ook de kleur van mout uitgedrukt in EBC, maar deze is verschillend dan die van bier waardoor bovenstaande EBC-kleurschaal niet van toepassing is.

EBC berekenen

Bovenstaande waardes berekenen gebeurt meestal door laboratoria of brouwsoftware/rekenprogramma’s. Maar er bestaan ook verschillende formules om het zelf te kunnen berekenen, zoals die van Morey (meest gebruikte methode), Daniëls of Mosher. Voor de die hards onder ons geven we even de formule van Morey:

Bereken eerst een kleurgetal voor elk vergistbaar ingrediënt zoals (iedere soort mout, kandijsuiker, etc.)

Kleurgetal = (4,236 x gewicht ingrediënt in kg x kleur ingrediënt in EBC) / Volume wort in liter

Gebruik vervolgens alle bovenstaande kleurgetallen om de bierkleur te kunnen berekenen:

Bierkleur = 2,9353 x (som van de kleurgetallen)0.69

Hint!

In Amerika wordt de SRM (Standard Reference Method) gebruikt om een score aan de kleur van bier te geven, maar ook Lovibond. Lovibond is minder nauwkeurig en wordt daarom vaak vervangen door SRM.