Waarom je ‘craved’ naar vettig eten na het drinken van bier

op
Categorieën: Algemene weetjes

Ook zo’n zin in een bezoekje aan de plaatselijke frituur of kan je de hele koelkast wel opeten na een avondje goed stappen? Dan ben je zeker niet de enige. Alcohol heeft namelijk een grote invloed op onze bloedsuikerspiegel waardoor we naar lekker vettig eten gaan snakken.

Hypothalamus

Alcohol stimuleert de hypothalamus, een deel van de hersenen dat naast slaap en lichaamstemperatuur, ook onze honger regelt. Hierdoor wordt zin om te eten niet afgeremd, maar wordt het lichaam net gestimuleerd om te gaan eten. Over een mindfuck gesproken! Maar waarom kiezen we dan niet gewoon voor gezondere opties?

Schommelingen bloedsuikerspiegel

Naast het feit dat alcohol sowieso ons logisch denkvermogen en remmingen om gezond eten wat wegneemt, is alcohol is een giftige vloeistof dat ons lichaam eigenlijk liever niet naar binnen krijgt. Het lichaam moet namelijk enorme inspanningen leveren om de alcohol weer uit het lichaam te krijgen. Alcohol bevat koolhydraten die zich in het lichaam omzetten naar suiker, hierdoor zal de bloedsuikerspiegel beginnen stijgen. Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, zodat de bloedsuikerspiegel terug begint te dalen met gevolg dat we een lagere bloeddruk krijgen. Om de bloeddruk weer te laten stijgen gaat het lichaam weer vragen om koolhydraatrijk eten. Yup, die lekkere friet of kebab dus. Deze schommelingen in de bloeddruk leiden uiteindelijk tot een (nep) honger gevoel, op het moment dat we eigenlijk helemaal geen honger hebben. Maar alcohol zijn toch koolhydraten, waarom moeten we dan nog extra koolhydraten eten? Zoals eerder vermeld is alcohol gif voor het lichaam. Het zo snel mogelijk verwijderen van het gif heeft voor het lichaam meer prioriteit.

Zuurproductie in de maag

Ook prikkelt alcohol de zuurproductie in de maag, waardoor we geen zin krijgen in zuurder en gezond voedsel zoals fruit, groenten, yoghurt of sapjes, maar nog eens extra zin krijgen in al dat lekker en vettig eten om te compenseren.

Nadorst

We weten ook dat alcohol vocht afdrijvend werkt, hierdoor moet je vaker naar het toilet. Wanneer je niet genoeg vocht (water, geen bier!) naar binnen krijgt ontstaat de ‘nadorst’. Veel mensen verwarren deze dorst dan vaak met honger, waardoor men onnodig gaat eten om de dorst te lessen.

Lees ook

Plassen na het drinken van bier

Waarom je zo vaak moet plassen na het drinken van bier

We kennen het wellicht allemaal. Je drinkt een paar biertjes op een avond en je voelt dat je naar het toilet moet, maar stelt het toiletbezoek toch zo lang mogelijk…

Slechte nachtrust

Alcohol heeft ook een nadelig effect op onze slaap. Ook een slechte nachtrust zal onze bloedsuikerspiegel gaan verstoren waardoor we meer zin krijgen in suikerrijk voedsel de dag erna. Ook zal het lichaam tijdens de slaap de bloedsuikerspiegel proberen naar beneden proberen te halen, waardoor we opstaan met nog altijd een ‘craving’ gevoel.

Wist je dat?

Aperitiefdrankjes op restaurant worden aangeboden om net dat hongergevoel op te wekken? En het werkt nog ook!
Bronnen:
Hutchinson, K. E., McGeary, J., Smolen, A., Bryan, A., & Swift, R. M. (2002). The DRD4 VNTR polymorphism moderates craving after alcohol consumption. Health Psychology, 21(2), 139–146. https://doi.org/10.1037/0278-6133.21.2.139

Schippers, C. (2017, 17 november). Waarom krijgen we honger na het drinken van alcohol. AD.nl. https://www.ad.nl/koken-en-eten/waarom-krijgen-we-honger-na-het-drinken-van-alcohol~a3502444/