In de zomer is er niets heerlijker dan op een zonnig terras te genieten van een koud glas bier. Maar wist je dat zonlicht eigenlijk een van de grootste vijanden is van bier? De blootstelling aan zonlicht kan namelijk een negatieve invloed hebben op de smaak en kwaliteit van het bier.
Het effect van zonlicht op bier
Bier kan aangetast worden door de ultraviolette (UV) straling van direct zonlicht. Wanneer bier blootgesteld wordt aan UV-licht, ontstaat er een onaangename geur die “lightstruck” of “skunk” genoemd wordt. Deze geur komt overeen met die van een stinkdier, of voor wie nog nooit een stinkdier geroken heeft, kattenpis. Niet bepaald aangenaam dus. Het skunkaroma kan al binnen enkele seconden ontstaan en sommige mensen zijn hier erg gevoelig voor. Deze geur wordt veroorzaakt door de vorming van verbindingen die mercaptanen genoemd worden, en die ontstaan wanneer iso-alfazuren in het bier blootgesteld worden aan licht.
Gevoeligheid van hop
Deze reactie treedt voornamelijk op bij bieren die een grote hoeveelheid hop bevatten. Hop is een van de belangrijkste ingrediënten in bier en zorgt voor de kenmerkende bitterheid en aroma’s. Helaas hebben hopverbindingen, met name de eerder genoemde iso-alfazuren, fotogevoelige eigenschappen. Bieren met een hoger hopgehalte, zoals een IPA, zijn dus gevoeliger voor het ontwikkelen van een skunkgeur.
- BierenBrasserie de La Cambre, Brouwerij Het Anker
La Cambre IPA
€2,70 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd4,9%IPA3.3/5 - BierenGebrouwen bij BRAUW, Puffin Brewery
Þingvellir V2
€3,15 In winkelwagenAlcoholTypeUntappd7,2%Icelandic IPA, IPA3.5/5
Gevoeligheid van glas
Opgelet dus bij bieren die in glazen flessen zitten. Veel bieren worden verkocht in transparante of groene glazen flessen, maar deze flessen bieden weinig tot geen bescherming tegen zonlicht, waardoor het bier kwetsbaar is voor de negatieve effecten van zonlicht. Zelfs bruine flessen bieden geen volledige bescherming, omdat ze maar maximaal 98% van de schadelijke UV-stralen blokkeren.
Lees ook
Waarom zijn bierflesjes gekleurd?
Je hebt het jezelf misschien al eens afgevraagd, waarom zijn (bijna) alle bierflesjes nu gekleurd en niet gewoon doorzichtig? Hier is één simpel antwoord op: zonlicht. Aartsvijand licht Bier en…Bier uit blik
Bier en direct zonlicht zijn dus duidelijk elkaars vijanden! Een oplossing om schadelijke UV-stralen tegen te houden, is om bier uit blik te drinken. Hoewel niet iedereen fan is van bier uit blik, biedt blik wel optimale bescherming tegen gevaarlijk zonlicht, waardoor de vorming van skunkgeur vrijwel onmogelijk is en de versheid en smaak van het bier behouden blijven.
Lees ook
Bier is beter uit blik!
Bier uit blik heeft zo zijn voor- en tegenstanders, niet zozeer omwille van zijn smaak, maar eerder voor zijn reputatie. Meestal vindt men het oridinair of marginaal en koppelen we…Koel en donker bewaren
Om de negatieve effecten van zonlicht op bier te minimaliseren, is het belangrijk om het bier op te slaan op een plek waar het niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Een koele, donkere kelder of een koelkast zijn goede opties om de kwaliteit van het bier te behouden. Door het bier op de juiste manier te bewaren, kun je zelfs bieren ver over de datum nog perfect drinken.