Opnieuw een brouwerij in de Abdij van Grimbergen

op
Categorieën: Algemene weetjes, Bier in de kijker, In de kijker

We moeten er nog even op wachten, maar na meer dan 200 jaar zal er opnieuw gebrouwen worden door de paters van de Norbertijnenabdij binnen de muren van de abdij van Grimbergen. Ze hebben nog maar pas de officiële vergunningen gekregen om een micro-brouwerij te starten.

Eerste bier in 2020

Grimbergen is een van de meest verkochte abdijbieren, maar wordt (nog) niet in de Abdij zelf gebrouwen. De paters wilden al een tijdje terug de traditie opnemen zoals dat was vlak voor de Franse Revolutie. Daarom zal de nieuwe micro-brouwerij op exact dezelfde historische plaats komen te staan als de brouwerij in 1128. Hiervoor zal één van de abdijzalen, de huidige feestzaal Fenikshof, eind augustus gestript worden en heropgebouwd worden tot een nieuwe micro-brouwerij. Ze zijn al vier jaar bezig met hun plannen voor de bouw van de brouwerij en in het najaar van 2020 hopen de paters om hun eerste bier op de markt te brengen.

Gebaseerd op middeleeuwse recepten

De paters zullen niet de klassieke Grimbergen brouwen zoals wij hem kennen, daarvoor werken ze samen met brouwerijen Alken Maes en Carlsberg om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Maar de paters zelf zullen speciaalbieren brouwen. Ze beschikken over oude middeleeuwse documenten uit de 12de eeuw met recepten die ze graag willen gebruiken om nieuwe, lekkere, exclusieve en vooral kwalitatieve Grimbergen-bieren te maken in de typische Belgische stijl.

Gelimiteerde bieren

Karel Stautemas zal de enige pater zijn die actief zal deelnemen aan het brouwproces. Hij heeft hiervoor speciaal een opleiding tot meester brouwer gevolgd (en is nog steeds bezig) in een Scandinavische brouwersschool, waardoor hij de brouwerij zal kunnen leiden. Om het proces goed te kunnen laten verlopen zullen er ook 5 tot 10 mensen bij in dienst genomen worden. Zo willen ze ieder jaar verschillende biertjes brouwen, maar dit zal slechts op ‘kleine’ schaal gebeuren. Zo zal er per jaar maximum 10.000 hectoliter gebrouwen worden en zullen ze in eerste instantie enkel lokaal verkocht worden. Slechts een kleine hoeveelheid zal ook verdeeld worden in het buitenland, zoals Frankrijk. De opbrengst van de bieren zal, net zoals nu, gebruikt worden voor het onderhoud van de abdij en het steunen van sociale projecten.

Grimbergen Triple D’Abbaye

Grimbergen Triple D'Abbaye

Dinsdagmiddag werd ook de gelimiteerde Grimbergen Triple D’Abbaye voorgesteld als voorbeeld van de richting dat ze uit willen gaan in bierstijl. Het bier heeft vijf maanden in whiskyvaten mogen rijpen, net zoals ze dit ook deden in de jaren 1500.

Update 23 mei 2019: Volgens de Belgische tak van de brouwerij zou dit bier enkel op de Franse markt verkrijgbaar zijn.

Eigen hopkweek

De paters zijn ook begonnen met het aanleggen van hun eigen hopveld. Op dit moment bestaat dit hopveld nog slechts uit 180 hopplanten. Met dit hopveld hopen ze de verdwenen streekgebonden hopsoort ‘Groene Bel’ van in de middeleeuwen terug te laten groeien om zo te kunnen gebruiken in hun toekomstige bieren.