Ontdek 10 ideale combinaties met bier en ijs

op
Categorieën: Algemene weetjes, Pairing tips

Bier en ijs, twee dingen die je misschien niet meteen met elkaar zou combineren. Maar toch vormen ze een perfecte match, omdat de zoetheid van het ijs voor een goede balans zorgt met de bitterheid van het bier, en de verschillende smaken van bier en ijs elkaar perfect kunnen aanvullen. In dit artikel geven we alvast enkele tips voor het combineren van bier met standaard ijssmaken, zodat je zelf kunt experimenteren en de perfecte combinatie kunt ontdekken.

1. Vanille

Vanille-ijs, met zijn romige en subtiele smaak, vraagt om een bier met een lichte body dat het ijs aanvult zonder te overheersen. Het zoete karakter van het witbier vult het ijs aan, terwijl de citrus- en kruidige tonen in het witbier zorgen voor een verfrissend contrast met de zoetheid van het ijs. Daarnaast zijn donkere bieren, zoals een stout, porter of barleywine, ook een goede keuze. Deze bieren hebben vaak een rijke, volle smaak met tonen van koffie, chocolade, karamel en rook, wat doet denken aan een heerlijke dame-blanche.

2. Aardbei

De zoete smaak van aardbeien kan goed samengaan met een fruitig bier, zoals een (fruit)lambiek of een fruitbier. Deze bieren hebben vaak een natuurlijke fruitigheid die de aardbeiensmaak versterkt. Maar ook een IPA kan een goede match zijn. Veel IPA’s hebben fruitige hoparoma’s, zoals citrus, tropisch fruit en bessen die ervoor zullen zorgen dat de fruitige smaak versterkt wordt. Maar IPA’s staan ook bekend om hun hopbitterheid, dit kan voor een verfrissend contrast in de mond zorgen.

3. Citroen

Citroenijs heeft een verkwikkende en zure smaak, en om deze smaak te versterken, kan men kiezen voor een licht zuur bier, zoals een gose of een witbier. De zure en citrusachtige tonen van het bier vullen de verkwikkende en zure smaak van het citroenijs perfect aan en zorgen voor een verfrissende combinatie. Voor wie van wat avontuurlijkere combinaties houdt, kan ook een IPA een goede optie zijn. IPA’s hebben fruitige aroma’s zoals citrus, die de citrussmaak in het ijs nog eens versterken.

4. Stracciatella

Stracciatella-ijs, een mix van romige vanille en stukjes pure chocolade en kan goed worden gecombineerd met een donker bier, zoals een stout of een porter. Het bier en het ijs passen perfect bij elkaar, omdat de geroosterde mout- en chocoladesmaken in het bier goed samengaan met de chocolade in het ijs.

5. Mokka

Mokka-ijs gaat uitstekend samen met donker bier dat geroosterde mouttonen heeft en andere complexe smaken zoals koffie, chocolade, donker fruit en karamel. Stout, dubbel, sterker donker en porter zijn goede opties vanwege hun rijke smaken die de intense koffiesmaak van het ijs aanvullen.

6. Pistache

Pistache-ijs heeft een nootachtige en lichtzoete smaak die goed samengaat met amberbier. Amberbieren hebben vaak een karamelachtige zoetheid en een milde bitterheid die de pistachesmaak aanvult. Een andere optie is een bruin bier, zoals een dubbel, porter of stout met tonen van noten en een lichte chocoladesmaak. Ook deze bierstijl vormt een harmonieuze combinatie met pistache.

7. Chocolade

Chocolade-ijs is rijk en vol van smaak. Combineer chocolade-ijs met een bier dat dezelfde eigenschappen heeft, zoals een imperial stout, een quadrupel of een Baltic porter. De geroosterde mout geeft het bier ook een rijke smaak, met tonen van koffie, chocolade, en karamel. Deze rijke smaak past goed bij de zoete smaak van het chocolade-ijs. Daarnaast zorgt de bitterheid in deze bieren ook voor verfrissing tegen het zoet van het ijs.

Lees ook

Bier en chocolade: bierpairing

Bier en chocolade gaan hand in hand

Eerder schreven we al over bier en kaas of bier en pizza. En geloof het of niet, maar wist je dat bier en chocolade ook hand in hand gaan? Bier…

8. Kokos

Kokosijs kan goed worden gecombineerd met een bier dat tropische fruittonen heeft, zoals een IPA (met eventueel toegevoegde kokos) of een fruitige Pale Ale, omdat deze bieren de exotische smaak van kokos extra versterken. Maar ook saison bieren zijn een goede optie vanwege hun fruitige, kruidige aroma’s die harmoniëren met de kokossmaak. Ook het verfrissende en droge karakter van saison biedt een mooi contrast met de romige en zoete smaak van kokosijs.

9. Karamel

Karamel-ijs past goed bij bieren zoals dubbel, Scotch Ale/Wee-Heavy of sterk donker vanwege hun karameltonen en moutige karakter. Voor een unieke twist kan ook een salted caramel stout worden gekozen, die de zoetheid van karamel combineert met een vleugje zout. Ook een tripel kan goed samengaan met karamel-ijs, vanwege zijn zoete, volle smaak en fruitige, kruidige tonen, die de zoetheid van het ijs versterken. Tripels gerijpt op eikenhouten vaten hebben zelfs al karameltoetsen in het bier. Hoewel een tripel zoet kan zijn, zorgt de aanwezige bitterheid voor een speciaal contrast tussen het ijs en het bier.

10. Speculoos

Speculoos-ijs, met zijn rijke kruidige smaak, kan goed worden gecombineerd met een bier dat vergelijkbare kruidige tonen heeft, zoals een dubbel of typische winterbieren. Deze bieren hebben vaak hints van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel die perfect samengaan met de speculoossmaak. Wie graag experimenteler wil gaan kan ook een lambiek of Geuze combineren met speculoos. De gisten en bacteriën in het bier geven een lambiek een zeer unieke smaak met zure, fruitige en soms aardse tonen. Het contrast hier tussen zuur en zoet kan de smaakpapillen prikkelen en zorgen voor een gebalanceere smaak en de aardse tonen komen dan net weer overeen met de kruidige smaak van de speculoos.

Lees ook

Welk bier past bij mijn gerecht

Beerpairing: welk bier past bij mijn gerecht?

Vaak kiezen mensen op restaurant nog voor een glas wijn om te combineren bij hun gerecht. Maar eigenlijk heeft wijn best een beperkt smaakpalet. Waar wijn enkel beschikt over de…