New Beer’s Eve en New Beer’s Day

op
Categorieën: Algemene weetjes

Voor ons lijkt het van zelfsprekend dat we bier kunnen drinken op café of restaurant. Maar in Amerika was dat tussen 1920 en 1933 een heel ander verhaal. Er bestond 13 jaar lang een verbod op de productie en verkoop van alcoholische dranken om alcoholmisbruik tegen te gaan. Een belangrijke historische gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis.

De Amerikaanse drooglegging

Het is al sinds de 18de en 19de eeuw dat de Verenigde Staten in een slechte economische situatie verkeerde, waardoor armoede en alcoholmisbruik uit alle sociale klassen en standen steeds meer de kop op staken. Als een reactie hierop ontstonden er de eerste anti-alcohol organisaties die pleitten voor een geheel alcoholverbod. Iedere organisatie had wel zijn eigen motief: vanwege religieuze redenen, uit gezondheidsoverwegingen, financiële redenen, werkgevers vonden het gevaarlijk op de werkvloer en vrouwen waren het dronkenschap (met vaak agressiviteit als gevolg) meer dan zat.

Rond 1850 kwamen al de eerste Amerikaanse staten met hun eigen wetgeving rond alcoholproductie, maar het is pas in januari 1919, wanneer de consumptie van alcohol op zijn hoogst is, dat er een nationale drooglegging vastgelegd werd in het ‘Volstead Act’. Deze ging in op 17 januari 1920 om exact 12:00:01. Los van enkele staten, deed uiteindelijk iedereen mee aan de drooglegging. Alle drank werd vernietigd, flessen werden kapot geslagen en brouwerijen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Illegaliteit

Maar al snel verplaatste de handel van drank zich naar de illegaliteit. Mensen met genoeg geld legden hun eigen privévoorraad aan, mensen smokkelden drank van over de grenzen zoals Canada en Mexico, er ontstonden illegale kroegen (speakeasies) of men begon zelf alcohol te stoken. Dit liep af en toe ook wel eens faliekant fout. Maar ook gangsters als Al Capone werden groot door deze illegale handel. Ook andere criminaliteit zoals drugs, moord, diefstal, ed. namen toe en het werd steeds moeilijker voor de politie om criminaliteit tegen te gaan.

Opheffing

Na 1925 werd de drooglegging steeds minder populair omdat het niet het gewenste effect had waar men op hoopte. Dus besloot President Franklin D. Roosevelt in 1932 de democraten te steunen en de grondwet te herroepen om alcoholgebruik voor volwassenen weer toe te staan. Op 7 april 1933 (New Beer’s Day) werd officieel de verkoop en productie van bier (en wijn) met een zwak alcoholpercentage tot 3,2% terug toegestaan. Tavernes en pubs troffen alle voorbereidingen en mensen kwamen massaal op straat, zodat ze om klokslag 12 uur, na 13 jaar te moeten wachten, weer alcohol konden drinken. Tot op de dag van vandaag vieren de Amerikanen ieder jaar nog steeds op 6 april New Beer’s Eve en op 7 april New Beer’s Day.

Het zou nog tot 5 december 1933 duren alvorens de drooglegging ook voor sterke alcoholische dranken, officieel ten einde was.

Lees ook

Proost! Glazen tegen elkaar tikken

Waarom tikt men met de glazen tegen elkaar bij het toosten?

Bij speciale gelegenheden toosten of proosten we op iemands welzijn of goede gezondheid. Proost komt ook van het Latijnse woord 'Prosit', wat 'het strekke u tot voordeel' betekent. Voorafgaand aan…
Bron afbeelding:
[New York City Deputy Police Commissioner John A. Leach, right, watching agents pour liquor into sewer following a raid during the height of prohibition][Foto]. Library of Congress. Gereedpleegd op 7 februari 2022, van http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cph.3c23257