Krijg je echt een bierbuik door bier te drinken?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Bier heeft de reputatie om een grote dikmaker te zijn en wordt vaak gelinkt aan een bierbuik, waardoor mensen eerder naar andere alternatieven zoals wijn of een cocktail zullen grijpen. Maar is bier nu echt zo slecht voor onze lijn?

Calorieën

De logica weet ons te vertellen dat als we meer calorieën innemen dan we verbruiken, de overtollige calorieën omgezet worden naar lichaamsvet. Een deel daarvan kan zich vastzetten op en in de buik, wat kan zorgen voor gezondheidsproblemen.

Een glas bier van 250ml (bv. een pils) bevat zo’n 100 kcal. Een longdrinkglas (250ml) gin tonic bevat al snel 165 kcal en met een glas zoete witte wijn zitten we ook al aan 145 kcal. Bier heeft in verhouding met andere alcoholische dranken dus relatief minder calorieën en is op zichzelf geen al té grote dikmaker. Maar hoe meer je drinkt, hoe meer calorieën er opgenomen worden in het lichaam natuurlijk.

Meer eetlust

Daarnaast zal alcohol ook de eetlust laten toenemen en vragen om koolhydraatrijk eten, zoals een lekkere kebab of vettige friet. Ook verstoort alcohol onze slaap, waardoor we meer zin krijgen in suikerrijk voedsel de dag erna. Allemaal extra calorieën die er nog eens bovenop komen.

Lees ook

Vettig eten na bier drinken

Waarom je ‘craved’ naar vettig eten na het drinken van bier

Ook zo’n zin in een bezoekje aan de plaatselijke frituur of kan je de hele koelkast wel opeten na een avondje goed stappen? Dan ben je zeker niet de enige.…

Het bierbuik-effect

Door het (overmatig) drinken van bier (en snacken!) krijg je dus extra calorieën naar binnen die je lichaam niet nodig heeft en die zich gaan omzetten in lichaamsvet. Hierdoor bestaat er een verhoogde kans om overgewicht te ontwikkelen, die op zijn beurt kan leiden tot de gekende ‘bierbuik’. Maar dit is zeker niet altijd en bij iedereen het geval. Dit effect geldt overigens voor alle alcoholische en suikerrijke dranken en niet enkel voor bier. Er is op dit moment namelijk nog onvoldoende bewijs dat bier sneller tot een ‘bierbuik’ leidt dan andere (alcoholische) dranken. Ja hoor, een colabuik kan dus ook! 

Uit studies is wel gebleken dat bierdrinkers er vaker een ongezond leefpatroon op nahouden dan de standaard wijn of cocktaildrinker. Zo eten ze onvoldoende gezonde voeding, doen minder aan sport en roken ze meer.

Natuurlijke ingrediënten

Maar er is ook een positief punt aan bieren drinken! De ingrediënten waarmee bier gebrouwen wordt zijn zo slecht nog niet. Bier bestaat namelijk uit natuurlijke grondstoffen zoals water, graan, hop en gist. Waardoor het beschikt over kleine hoeveelheden b-vitamines, mineralen en vezels.

Lees ook

Basisingrediënten bier

De vier basisingrediënten van bier

Bier is een natuurlijk product dat gemaakt wordt met slechts vier basisingrediënten: water, graan, gist en hop. In dit artikel leggen we je uit waarom deze ingrediënten gebruikt worden en…

Conclusie

Af en toe een bier drinken kan zeker geen kwaad. Maar zoals dat bij alles het geval is: overdaad schaadt! Drink dus met mate en let zeker op met de zwaardere bieren, deze gaan al rap naar de 200 kcal per glas. Vaak weten bierdrinkers geen maat te houden en wordt er ook al eens snel naar vettig eten gegrepen. Het is dus nooit slim om té veel bier te drinken, maar af en toe eens een glas drinken gaat je niet direct een bierbuik opleveren. Twijfels? Vraag altijd raad aan uw arts.

Bronnen:
Berkenpas, M. (2018, 11 februari). Krijg je een bierbuik van bier? anderzorg. Geraadpleegd op 13 juni 2022 via https://www.anderzorg.nl/prikbord/i-am-a-foodie/krijg-je-een-bierbuik-van-bier