Internationale Bier en Pizzadag – Bierpairing tips

op
Categorieën: Algemene weetjes

Jaarlijks op 9 oktober is het de “Internationale Bier en Pizzadag”. En hoewel je zou denken dat pizza & wijn een perfect duo vormen, zijn bier en pizza eigenlijk een “match made in heaven”.  Pizzadeeg bestaat net zoals bier uit gist en granen. En omdat bier ook een breder smakenpallet heeft dan wijn (van zoet, bitter, zuur tot kruidig) leent het zich perfect voor talloze variaties. Daarom is het een van de lekkerste (fast)food-combinaties en voor elke pizza is er wel een geschikt bier te vinden. Wij somden er alvast enkele voor je op.

Pizza Margherita

Eén van ’s werelds oudste Italiaanse pizza’s is natuurlijk de pizza Margherita. Deze vrij basic pizza vraagt voor lichtere bieren die eerder complementair zijn en waarvan de bitterheid niet te hard mag overheersen zoals een pils, blond of een witbier.

Pizza Bolognese

Bij deze pizza raden we een Vlaams (Rood) bruin aan. Een bolognese heeft vaak ook een licht zurige smaak van de tomaten in de saus en hierbij matcht het zuur van een Vlaams bruin perfect. Toch niet zo gek van een zuur biertje? Dan kan je ook kiezen voor een niet te sterk blond of amberkleurig bier. Een blond bier is lichtjes hoppiger, waar de amberkleurige bieren net iets meer karakter hebben.

Pizza Quattro Formaggi

Een pizza vier kazen bevat vaak iets scherpere kazen zoals een Gorgonzola kaas. Een Oude Geuze heeft een complexe zurige tot zurig bittere smaak, maar heeft tegelijkertijd ook een verfrissend karakter. Zo zal het de smaak van de sterke kazen telkens neutraliseren.

Pizza Verdure/Vegetariana

Deze pizza’s boordevol gegrilde groenten, combineert lekker met een bruin bier. De geroosterde smaak in het bier gaat perfect samen met de geroosterde smaak van de groenten.

Pizza Diavolo

Bij een echt pittig gerecht kies je best voor een bier met een wat lager alcoholpercentage, zodat je het niet nog heter krijgt. Kies hier ook nooit voor een te bitter bier, want dit gaat de pittigheid in het gerecht enkel maar versterken. Kies dus voor een bier dat de smaken wat zal verzachten zoals een stout of een porter.

Pizza Frutti di Mare

Deze pizza is doorgaans lekkerder met lichtere bieren zoals een blond of witbier, net zoals een ander gerecht met vis of zeevruchten. Kies voor de lichtere doordrinkers die de smaak van de zeevruchten niet zal overmeesteren.

Pizza met roomsaus

Kies je voor een pizza op basis van room, neem dan bij voorkeur een IPA. De bitterheid in dit bier gaat het zware in het gerecht opheffen. Ook zullen de aanwezige koolzuurstoofbelletjes in het bier er voor zorgen dat de vettige laag in de mond geneutraliseerd wordt. Kies eventueel ook voor een IPA met dezelfde kruiden die ook in de pizza aanwezig zijn.

Pizza Hawaï

Of een pizza Hawaï al dan niet een pizza is laten we even in het midden, maar deze pizza gaat lekker samen met een bokbier. De zoete smaak in het bier zal karamelsmaak toevoegen aan de ananas en het rokerige in een bokbier zal de smaak van de ham meer naar boven laten komen.

Chocolade pizza

Eerder verzot op een chocolade pizza? Chocolade is vaak zoet en romig. Indien je een echte zoetebek bent kan je een bier kiezen waar al toetsen van koffie of cacao in voorkomen. Neem de voorkeur voor bieren als een barley wine, stout of porter. Wordt het je toch wat te zoet? Combineer een chocolade pizza dan met een fruitbier met een licht zure toets om het zoete wat naar de achtergrond te dringen.

Probeer en combineer zelf

Foodpairing is geen exacte wetenschap, smaken zijn nu eenmaal persoonlijk. Veel (durven) proeven is de boodschap!