Hoelang kun je bier bewaren na opening?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Per ongeluk een bier geopend die door niemand gedronken wordt? Het is zonde om dit bier zomaar door de gootsteen te gieten, maar is het mogelijk om dit bier te bewaren voor een ander moment? De houdbaarheid van bier na opening hangt af van verschillende factoren, zoals het type bier, de opslagomstandigheden, en ook persoonlijke voorkeur speelt een rol.

Oxidatie

Over het algemeen geldt dat bier uiteraard het beste smaakt wanneer het vers wordt gedronken, omdat blootstelling aan lucht, oftewel oxidatie, de kwaliteit ervan kan verminderen. Wanneer een bier tekenen van oxidatie begint te vertonen zal je dit ook meteen ruiken en proeven. Het bier heeft dan aroma’s van oud papier, sherry, vineus, madeira, leer, houtachtig, etc. Dit is afhankelijk van het soort bier. Hop zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bier minder snel oxideert, dus een hoppig bier als een IPA zal minder snel last krijgen van oxidatie dan bijvoorbeeld een witbier.

Lees ook

Restjes bier gebruiken

Wat kan je doen met restjes bier?

Wie ons kent of volgt, weet dat we grote voorstanders zijn van zero waste. Overschotjes bier, bier dat over datum is, of bier dat je gewoonweg niet gaat opdrinken, hoeft…

Koolzuur

Wanneer een fles of blik bier geopend wordt, zal ook het koolzuur (koolstofdioxide) stilaan verdwijnen, waardoor het bier flauw zal worden maar ook zal er geen mooie schuimkraag meer op het bier komen te staan. Hoelang de koolzuur in het bier blijft hangt ook weer af van het soort bier. Bewaar het bier altijd goed afgesloten in de koelkast.  Dit zal helpen voorkomen dat er zuurstof bij het bier komt, maar helpt ook het koolzuurgehalte behouden en de groei van bacteriën voorkomen.

Dagen

Lichte bieren met een laag alcoholpercentage verliezen over het algemeen sneller hun koolzuur en frisheid. Na opening is het ideaal om ze binnen 1-2 dagen te drinken. Zware bieren zoals porters, stouts of barley wines hebben een hoger alcoholpercentage en blijven over het algemeen langer houdbaar. Deze kunnen enkele dagen tot een week nog steeds drinkbaar zijn, al zal je wel op smaak en koolzuur moeten inboeten. Hier speelt natuurlijk ook persoonlijke voorkeur een rol. De een waardeert misschien een fletser bier, terwijl de ander liever bier zo vers mogelijk drinkt.

Lees ook

Hoe kan je bier langer bewaren?

Hoe kan je bier langer bewaren?

Bier is een natuurproduct en daarom niet onbeperkt houdbaar, of beter gezegd smaakvol. Je zal er niet ziek van worden, maar na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum kan de kwaliteit…

Hoe bewaren na het openen?

Zorg er altijd voor dat er zoveel mogelijk koolzuur in het bier blijft. Sluit het bier na openen zo snel mogelijk terug af. Doe de (kroon)kurk terug op de fles, doe er een (wijn) stop in of dek het af met huishoudfolie. Zet, indien mogelijk, het bier koud en donker weg. Zo blijft het langer houdbaar. Niet zeker of het bier nog goed is? Beoordeel het bier dan alvorens te drinken. Is de kleur nog ok? Hoe ruikt het bier? Proef een beetje, klopt het wel?

Lees ook

Bier is slecht geworden

Wanneer is mijn bier niet meer lekker om te drinken?

Niets is teleurstellender dan uitkijken naar het drinken van een lekker bier, om dan tot de ontdekking te komen dat het bier niet smaakt zoals het hoort. Om je deze…