Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Tournée Minérale is weer van start gegaan en sommige mensen kiezen er bewust voor om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Gelukkig zijn er voor de deelnemende bierliefhebbers steeds meer en betere alcoholvrije alternatieven op de markt. Maar hoe wordt zo een alcoholvrij bier nu precies gemaakt? Er zijn tal van methodes beschikbaar, wij sommen er enkele op.

Hoe ontstaat alcohol?

Het is niet onbelangrijk om eerst te weten hoe alcohol in bier net ontstaat, alvorens we de alcohol eruit kunnen verwijderen.  Bier wordt gemaakt van mout. Door mout eerst te vermalen, gaat het aanwezige zetmeel in de mout zich lossen, zodat deze beter opgenomen kan worden tijdens het kookproces. Tijdens het kookproces wordt het zetmeel vervolgens omgezet naar vergistbare suikers. Deze suikers zetten zich tijdens het gistproces door gistcellen om in alcohol en koolzuur. Hoe meer suikers, hoe meer alcohol. Meer weten over het brouwproces? Lees het artikel: “Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces

Het brouwen van alcoholvrij bier kan op verschillende manier gedaan worden, die onderverdeeld kunnen worden in twee grote categorieën. De alcohol wordt achteraf uit het bier gefilterd of men voorkomt dat er alcohol gaat ontstaan.

Alcohol uit het bier halen

Verwijdering van vergistbare suikers
We hadden al gezegd dat alcohol ontstaat door het omzetten van vergistbare suikers in alcohol. Dus een logische methode om alcoholvrij bier te krijgen, is het verwijderen van deze vergistbare suikers vóór het gistingsproces. Bij deze methode worden de vergistbare suikers door een membraan uit het bier gefilterd, waardoor de suikers niet meer vergist kunnen worden tot alcohol. Dit is echter een duur en gepatenteerd proces, en wordt dus niet vaak gebruikt.

Vacuümdestillatie
Hier doorloopt het bier het normale brouwproces, maar door middel van destillatie wordt de alcohol achteraf uit het bier onttrokken. De aromacomponenten worden uit het bier gehaald voor het verdampen van de alcohol. Maar dit gaat ten koste van het typisch karakter, de aroma’s en smaak van het bier. Deze aroma’s worden achteraf terug toegevoegd aan het bier.

Voorkomen dat er alcohol ontstaat

Andere giststam
Er bestaan gistsoorten die ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk vergistbare suikers omgezet worden in alcohol. Dit is een zeer traag proces, wat zorgt voor een groter infectiegevaar.

Gistingsproces verkorten
Van zodra de suikers zich willen omzetten naar alcohol, wordt het gistingsproces stopgezet. Dit doet men door de temperatuur terug te halen naar 0 graden. Hoeveel alcoholpercentage er dan gevormd wordt, hangt af van de giststam. Bij deze methode blijven de smaken behouden.

Mengen
Bij dit proces komt er helemaal geen alcohol aan te pas. Er worden verschillende ingrediënten samen gegooid om de smaak van echt bier zo veel mogelijk te benaderen. Deze bieren hebben vaak ook een hele waslijst aan ingrediënten.

Wist je dat?

Er toch alcohol in alcoholvrij bier kan zitten? In België ligt het maximumpercentage om alcoholvrij genoemd te worden op 0,5%. De grens ligt op maximum 0,5% omdat bij dit percentage de kleine concentratie alcohol die in het bloed terechtkomt, zo snel afgebroken wordt door de lever, dat er geen noemenswaardige alcoholconcentratie in het bloed zit.
General NL