Hoe proef ik het beste bier?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Vaak denken we niet verder na bij het drinken van bier. Het is gewoon leuk en lekker. Maar écht bier drinken kan je leren en je hoeft er niet direct een cursus zythologie voor te gaan volgen. Bierproeven is geen kwestie van goed of fout, maar bewust worden van de verschillende smaken en aroma’s die er in het bier aanwezig zijn. Wij sommen enkele tips voor je op.

Het juiste glas

De eerste stap is het kiezen van juiste glas. Maar hoe begin je eraan? Bierglazen bestaan er in verschillende vormen en maten en ook bijna ieder bier heeft wel zijn eigen glas. Gelukkig bestaat er een universeel glas dat alle bieren perfect tot zijn recht zal laten komen, namelijk het AnDer 1.0 bierproefglas. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s, de smaak, de kleur, de geur en het schuim van het bier tot zijn recht komen.

Zorg er voor dat het glas nooit vettig is, ook niet tussen het proeven door. Een vettig glas zal minder of zelfs geen schuimkraag produceren. Nog een tip is om het glas steeds met de hand te wassen en af te drogen met stofvrije doek.

De temperatuur

Zorg ervoor dat het bier de juiste temperatuur heeft, anders kunnen aroma’s verborgen blijven en gaat de echte smaak verloren. De temperatuur en verdere instructies vind je meestal terug op het etiket en anders geldt de gouden regel: proef een bier met een temperatuur die niet lager is dan zijn alcoholpercentage.

Inschenken

Begin met het inschenken van je bier. Dit doe je door het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in te gieten in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket). Wanneer het glas ongeveer tot aan de helft gevuld is, houd je het glas stilletjes terug recht, nog steeds in één mooie vloeiende beweging.

Schuimkraag

Tijdens het inschenken zou er stilaan een mooie schuimkraag moeten ontstaan. Voor de meeste bieren volstaat een schuimkraag van ongeveer 2cm of 2 vingers dik. Een schuimkraag is zeer belangrijk voor bier, want deze zorgt voor een isolerende laag op het bier. Dat is essentieel om de aroma’s van het bier mooi te kunnen bewaren. Een bier dat namelijk in aanraking komt met lucht begint te oxideren en dat is nefast voor je smaak. Een goede schuimkraag zal dit tegen gaan.

Uitzicht

Kijk aandachtig naar het bier en zijn schuim. Welke kleur heeft het bier? Is het bier eerder helder, wazig, troebel of vlokkig? Hoe ziet de schuimkleur eruit? En hoe zijn de belletjes opgebouwd? Moussig, fijn of net grof? Hoe snel zakt de schuimkraag weg en hoe zit het met de kleving? Blijft de schruimkraag goed kleven of net helemaal niet.

Geur

Draai het bier rond in het glas, zodat de verborgen aroma’s mooi naar boven komen. Dit wordt ook wel eens walsen genoemd. Hou je neus goed boven het glas en ruik aan het bier. Welke aroma’s zitten er volgens jou in het bier? Denk aan hoppig, fruitig, koffie, chocolade, karamel, honing, metaal, boter, papier, citrus, gerookt, etc. Laat je zintuigen de vrije loop gaan.

Proeven

Neem een klein slokje van het bier. Een beetje slurpen is toegestaan! Want de lucht die mee naar binnen gezogen wordt, laat het bier beter smaken in de mond. Slik niet meteen het bier door, maar laat je tong even aan het bier wennen en neem de smaak goed op. Welke smaken herken je in het bier en komt dit overeen met de aroma’s die je eerder geroken had? Zit er veel koolzuur op het bier? Is het bier eerder zoet, zuur, zout of bitter? Beschrijf het mondgevoel en hoe zit het met de nasmaak en/of de nabitter?

Tip!

Er is een simpel trucje om te weten of er al dan niet (veel) ijzer in het bier zit. Doe een beetje bier op de bovenkant van je hand en proef eraan.

Beoordelen

Neem je tijd en beoordeel zowel objectief als subjectief het geur- en smakenpallet van het bier en kijk of dit bier past bij zijn biertype. Geef eventueel ook een score aan het bier. Hoe kom je tot deze bevindingen? Vergelijk ook eens met andere mensen, maar laat je zeker niet beïnvloeden.

Je kan je beoordelingen ook bijhouden. Dit kan op papier, wij bij bierwebshop geven altijd bij iedere bestelling bier gratis proefformulieren mee. Of doe dit online, er zijn tal van verschillende mogelijkheden beschikbaar op het web. Denk hierbij maar aan apps als Untappd.

Tip!

Neutraliseer je smaak door wat brood of droge toastjes (zonder extra smaak) te eten in combinatie met het drinken van wat water na ieder bier dat je geproefd hebt. Spoel ook tussen de verschillende bieren je glas even uit.