Hoe maak ik mijn bierglazen schoon?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Is je bierglas dof? Heb je geen goede schuimkraag meer? Dan heb je misschien al die tijd je bierglazen fout gewassen. Een schoon bierglas moet vrij zijn van onzuiverheden om het bier tot zijn recht te laten komen. Wij sommen enkele tips voor je op om een bierglas perfect schoon te maken zodat je deze nog jaren kan bewaren.

Gebruik geen vaatwasser

Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag. Maar ook andere vaat, dat vaak mee in de vaatwasser steekt, kunnen vetresten overbrengen naar je glas.

Was met de hand

Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen. Gebruik zéker geen (geparfumeerde) schoonmaakmiddelen, deze laten weer sporen na die het bier dood kunnen maken. Spoel na met lauw of koud water en laat het glas uitlekken.

Laat drogen in de lucht

Een glas droogt het best in de lucht, op zijn kop en met voldoende luchtcirculatie. Dit kan perfect op een droogrek. Zet je gewassen glas niet in de buurt van andere vuile vaat, plat op een vuil aanrecht of een theedoek.

Geen geduld om je glazen in de open lucht te laten drogen? Kies een goed zuivere en droge doek die vervelende achterblijvende pluisjes op het glas zal vermijden zoals een linnen-, microvezel- of hydrofieldoek. Het glas krijgt een mooie schijn en kalkaanslag wordt vermeden. Ook hier is het belangrijk om deze doeken weer niet uit te wassen met aromatische stoffen

Opbergen in een gesloten kast

Bewaar bierglazen best in een gesloten kast op zijn kop, zodat er geen onzuiverheden aan het bier kunnen. Best plaats je de bierglazen ook niet te dicht in de buurt van een keuken, omwille van het aanslaan van kookvocht of vetten.

Gebruik het glas enkel om bier te drinken

Gebruik je bierglazen enkel en alleen om bier uit te drinken. Andere dranken als vruchtensappen of zuiveldranken kunnen het glas beschadigen of vet achterlaten op het glas.

Hoe weet ik nu of mijn glas echt schoon is?

Voor het inschenken
Doe water in het glas, giet het eruit en kijk of er droge plekken ontstaan in het glas. Zo ja, dan is dit een teken dat er nog onzuiverheden in het glas zitten.

Na het inschenken
Verschijnen er belletjes in het glas (die niet afkomstig zijn van een gravure) en die zich hechten aan het glas? Dan kan dit wijzen op een smerig glas. Koolzuur hecht zich namelijk vast aan onzuiverheden, waardoor er belletjes ontstaan.

Tijden het drinken
Tijdens het drinken laat de schuimkraag ringen achter op het glas, ook wel ‘slokringen’ genoemd. Hieraan kan je perfect zien hoeveel slokken je al gedronken hebt. Wanneer dit niet het geval is, dan was je bierglas nog niet zuiver genoeg.