Hoe krijg je een goede schuimkraag op je bier?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Een goede schuimkraag is zeer belangrijk voor bier, ze zorgt namelijk voor een isolerende laag en dat is essentieel om de aroma’s van het bier mooi te kunnen bewaren. Een bier dat in aanraking komt met lucht begint te oxideren en dat is nefast voor je smaak, een goede schuimkraag zal dit tegen gaan. Maar hoe krijg je nu een perfecte schuimkraag op je bier?

Een proper glas is essentieel

Een schoon bierglas moet vrij zijn van onzuiverheden (vet of beschadiging) om het bier tot zijn recht te laten komen. Zet daarom nooit je glazen in een vaatwasser of gebruik geen bijtende producten. Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.

Lees ook

Bierglazen schoonmaken

Hoe maak ik mijn bierglazen schoon?

Is je bierglas dof? Heb je geen goede schuimkraag meer? Dan heb je misschien al die tijd je bierglazen fout gewassen. Een schoon bierglas moet vrij zijn van onzuiverheden om…

Het glas

Bredere (kelkvormige) glazen hebben een negatieve invloed op de schuimkraag. Tulpvormige glazen daarentegen zijn meer geschikt door hun vorm, en doordat ze smal naar boven toe lopen zijn ze ook beter om de aroma’s te kunnen ruiken. Het geschikte glas om bier uit te drinken is het Royal Leerdam Ander 1.0 bierglas, dit glas is speciaal ontwikkeld om alle bieren perfect tot hun recht te laten komen.

Lees ook

AnDer 1.0 bierproefglas

Het perfecte degustatieglas voor bierliefhebbers

Bierglazen bestaan er in verschillende vormen en maten. Bijna ieder bier heeft wel zijn eigen glas. Maar wat als je graag verschillende biertjes optimaal wilt proeven, moet je dan elk…

Temperatuur

Als een bier warmer is zal het in eerste instantie meer schuim opleveren, maar het schuim zal ook veel sneller invallen dan als het bier goed gekoeld is. Schenk daarom het bier altijd aan de juiste temperatuur zoals aangegeven op het flesje, anders geldt de gouden regel: proef een bier met een temperatuur die niet lager is dan zijn alcoholpercentage.

Wijze van inschenken

Schenk het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in, in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket) en niet te hoog boven het glas. Als het bier van op enige hoogte wordt ingeschonken zal er meer koolzuur vrij komen en is je schuimkraag te hoog. Wanneer het glas ongeveer tot aan de helft gevuld is, houd je het glas stilletjes terug recht, nog steeds in één mooie vloeiende beweging. Tijdens het inschenken zou er stilaan een mooie schuimkraag moeten ontstaan. Voor de meeste bieren volstaat een schuimkraag van ongeveer 2cm.

Spoelen of niet

Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.

Het bier zelf

Niet alle bieren gaan een even goede schuimkraag opleveren. Dit hangt deels af van verschillende factoren tijdens het brouwproces. Enkele factoren kunnen zijn:

  • Het maïsschema: inmaïschen op een hogere temperatuur heeft een goede invloed op de schuimhoudbaarheid.
  • Mout en graansoorten: donkere mouten leveren meestal een betere schuimhoudbaarheid op dan zijn lichtere varianten.
  • Filteren: Een heldere wort is bevorderlijker voor de schuimstabiliteit.
  • Hop: een bier dat extra gehopt is kan zijn schuim langer bewaren.
  • Gisting: om een goede schuimkraag te krijgen moet een bier op lagere temperatuur vergisten, het kiezen van de juiste gistsoort is hier van belang.
  • Alcholpercentage: een zwaarder bier schuimt minder goed dat een bier met een lager alcoholpercentage.
  • Leeftijd: een bier dat al wat ouder is, zal de schuimkraag van afnemen.