Hoe kan je bier langer bewaren?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Bier is een natuurproduct en daarom niet onbeperkt houdbaar, of beter gezegd smaakvol. Je zal er niet ziek van worden, maar na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum kan de kwaliteit van het bier sterk afnemen. Om bier langer te kunnen bewaren moet je rekening houden met verschillende factoren. Om te beginnen bewaar je bier best in een koele en donkere ruimte. Een donkere kast of kelder zijn ideale opbergplaatsen.

Licht

Licht is de grootste vijand van bier. Na een langdurige blootstelling aan UV-licht kan het bier troebel worden en een oxidatiesmaak vertonen. Oxidatiesmaak is te herkennen aan de muffige kartonsmaak. Vandaar dat je het bier best op een donkere plaatst bewaart. Dit is ook de reden waarom brouwers hun bier in een donkerbruine of een donkergroene fles afvullen, hoe donkerder de fles hoe beter. Koop dus best geen bier dat in een winkeletalage heeft gestaan!

Temperatuur

Kies voor een koele plaats, maar niet de koelkast. Bij warmte zal het oxidatieproces van bier sneller verlopen. Bier wordt best bewaard in een constante temperatuur tussen 10 en 15°C. Moet de smaak trager evolueren? Dan zijn temperaturen tussen 4 en 10°C geschikt voor lange rijpingstijden. De eventuele derde gisting verloopt trager en de oxidatie wordt langer uitgesteld.

Vochtigheid

Bier wordt het best bewaard met een luchtvochtigheid van 40 – 50%. Sommige bieren, die lang bewaard kunnen worden, hebben een hoge vochtigheidsgraad tussen de 60 – 65% nodig. Dit omdat het vocht de stopsels vochtig moet houden.

Liggend of staand

Naast de juiste vochtigheidsgraad is het ook belangrijk om flessen met een kurk al liggend te bewaren, zo zal de kurk niet uitdrogen en zal het verouderingsproces vertragen. Flessen met een kroonkurk daarentegen moeten juist rechtstaand bewaard worden. Leg je deze neer, dan kan er zo een grote druk ontstaan, dat de fles kan barsten bij het rechtop zetten.

Tijd

Bieren met gist op de fles kunnen, rekening houdend met bovenstaande tips, tot zelfs jaren langer bewaard blijven. Bieren van hoge gisting, zoals de trappistenbieren of abdijbieren, hebben gemiddeld een houdbaarheid van minimum vijf tot zelfs tien jaar. Bieren van lage gisting, zoals pils, hebben daarentegen een kortere houdbaarheid. Dankzij het verouderen kan er ook een port-smaak in het bier komen. Dit kan zowel wenselijk als niet wenselijk smaken. Niet alles zal dus even drinkbaar zijn met de jaren, maar dat hangt af van de persoonlijke smaak.