Wat is glutenvrij bier?

op
Categorieën: Algemene weetjes

Helaas kan niet iedereen genieten van elk lekker bier op de markt, denk maar aan mensen met een glutenintolerantie. Bier wordt voornamelijk gemaakt van granen (gerst, tarwe, haver, etc) en gluten is daar een voornaam bestanddeel van. Een kleine hoeveelheid kan voor mensen met een glutenintolerantie al een ernstige reactie teweegbrengen.  

Hoe wordt glutenvrij bier gebrouwen?

In België zou maar liefst één op de honderd mensen lijden aan een glutenintolerantie. Deze mensen zouden normaal gezien geen (normaal) bier kunnen drinken. Maar gelukkig hebben brouwers alternatieven bedacht om glutenvrij bier te brouwen en dat kan op twee manieren:

  • Bij de eerste methode wordt er gebrouwen op de traditionele wijze (zie ons artikel: “Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces“). Enkel wordt er tijdens het fermentatie- en rijpingsproces een enzymbehandeling gebruikt wat de glutenbevattende eiwitten laat samen plakken in kleine bolletjes. Tijdens het filtratieproces worden deze bolletjes verwijderd. Helaas blijft er bij deze methode altijd een kans bestaan dat er gluten-restanten achterblijven in het bier.
  • Een andere manier is om te werken met een heel nieuw recept, waar helemaal geen gluten aan te pas komt. In plaats van de traditionele granen wordt er gekozen voor pseudo graansoorten zoals boekweit, teff, gierst of sorghum. Deze bieren zijn dus van nature 100% glutenvrij.

Wanneer is een bier glutenvrij?

Bij het brouwen op de eerste methode kunnen er dus nog steeds restanten gluten in het bier aanwezig zijn. Daarom is er een Codex Alimentarius (een verzameling van standaarden en richtlijnen met betrekking tot voedsel, productie van levensmiddelen en voedselveiligheid) waarin staat dat een bier, in Europa, het label ‘glutenvrij’ krijgt als het gluten-niveau onder de 20 ppm (parts per million) bedraagt.

Iedere brouwerij die glutenvrij bier produceert is daarom verplicht om op iedere batch een gluten analyse uit te voeren naar de hoeveelheid aanwezige gluten in het bier. Helaas kunnen tijdens deze test bepaalde gluten niet altijd gedetecteerd worden, waardoor het werkelijke glutengehalte hoger kan liggen. Check dus altijd zeker op voorhand het etiket of er het logo ‘Glutenvrij’ op vermeld staat, welke brouwmethode gebruikt is of raadpleeg bij twijfel altijd je arts.

Glutenvrije bieren