Enkele IPA bierstijlen op een rij

op
Categorieën: Algemene weetjes

Door de populariteit van de IPA’s zijn brouwers de laatste jaren meer en meer gaan experimenten met extra hop in bieren waardoor er verschillende substijlen zijn ontstaan. Maar één ding hebben alle IPA’s alleszins gemeen: ze zijn sterker gehopt dan andere bieren. Maar toch zijn er nog grote verschillen binnen deze stijl. Dit verschil hangt af van het soort en de hoeveelheid hop. Wij somden alvast enkele populaire variaties op.

English IPA

Dit is de grondlegger van de IPA (India Pale Ale) en bestaat al sinds de 17de eeuw. Een English IPA heeft een fruitige en geroosterde smaak. In dit bier speelt vooral de mout, en niet zozeer de aromatische hop, een grote rol.

Lees ook

Wat is een IPA

Wat is een IPA bier?

De IPA (uitgesproken als ai-pie-eej of ie-pa) is een populaire bierstijl dat tegenwoordig menig bierliefhebber kan bekoren. Er zijn enorm veel IPA’s op de markt, van de VS tot Australië.…

NEIPA

NIEPA staat voor New England IPA en wordt ook wel eens Vermont genoemd. Deze stijl is ontstaan door het bier Heady Topper van The Alchemist uit het Amerikaanse Vermont in de regio New England. Vandaar dus ook de naam New England IPA. Dit is een troebelige IPA, met een rijkelijke hoeveelheid aan dryhop. Net zoals de gewone IPA staat het bittere van de hop minder centraal en is het voornamelijk een fruitig bier met veel hop en tropische aroma’s. Doordat het bier twee keer gedryhopt wordt zal het bier minder bitter doorsmaken.

DIPA, IIPA en TIPA

Is de afkorting voor Double IPA en ook gekend als Imperial India Pale Ale (IIPA). Het is een sterkere IPA met meer hop. Dit is een variant met een hoog mout- en hopgehalte. Het alcoholpercentage ligt dus hoger, tussen de 7% – 12%. Leuke trivia: De bitterste DIPA in België werd gebrouwen door De Struise Brouwers in samenwerking met Mikkeller en het IBU bedroeg maar liefst 163 IBU. TIPA staat voor Triple IPA. Dit bier is een IPA met nog een hoger alcoholpercentage dan de DIPA.

Lees ook

Wat vertelt de IBU/EBU over een bier - Bierwebshop

Wat vertelt de IBU/EBU over een bier?

Op etiketten van speciaalbieren zie je wel eens de IBU/EBU waarde van een bier staan. Veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord, maar het kan je wel degelijk het…

American IPA

Deze IPA wordt voornamelijk gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten welke citrus en tropische vruchten aroma’s bevatten, hier is de mout minder van belang en heeft daarom een meer uitgesproken hop-smaak dan zijn Engelse tegenhanger.

Session IPA

Een session IPA bevat een zeer laag alcoholpercentage en is daarom een licht alternatief voor de gewone IPA en is tevens ook de lichtste variant binnen de IPA’s. Dit bier zal iets minder bitter smaken, maar zit toch nog vol van smaak. Het woord “Session” komt uit het Engels “go to a session”, een volle dag durende dranksessie. Het is dus een bier dat bedoeld is om een hele dag te kunnen drinken zonder dronken te worden, een “sessionable bier”. Niet te verwarren met een saison bier, dat ongeveer hetzelfde klinkt, maar aan andere eigenschappen moet voldoen. Deze variant gebruikt de techniek van “dry-hopping”, die een drogere smaak zal opleveren vergelijkbaar met droge wijn.

Lees ook

Wat is nu precies een saison bier?

Een saison is een lekkere, frisse dorstlesser met veel karakter. Ideaal in de warme zon of tijdens de zomermaanden. Maar wist je dat een saison bier een beschermd type is…

BIPA

BIPA is de afkorting voor Black IPA en is een donkere variant op de IPA. Deze wordt ook wel eens Cascadian Dark Ale genoemd. Dit bier gebruikt geroosterde mouten die ook de donkere kleur zullen afgeven alsook een chocolade, koffie-achtige smaak. Het bier zal qua uiterlijk sterk lijken op een dubbel of quadrupel, maar zit vol met tropische aroma’s en bittere smaken zoals de andere IPA’s.

White IPA

Een White IPA is een mix van een American IPA en een Belgisch witbier. Een lekkere doordrinker. Een verfrissende combinatie van de moutige en kruidige aroma’s van een witbier met het citrusachtige, tropische hop-karakter van de American IPA.

Brut IPA

De Brut IPA is een champagnebier en werd voor het eerst gebrouwen in San Francisco in 2017. Hier gaat men de droogheid van de champagne combineren met de hoppigheid van een IPA. Om zulke droogheid in het bier te krijgen gebruikt men het amylase enzym. Deze kan complexe suikers afbreken, waardoor de zoetheid in het bier verdwijnt.

Westcoast IPA

Deze IPA is ontstaan in Californië en bevat een grote hoeveelheid hop en staat dus bekend om zijn enorme bitterheid. Voor deze bieren gebruikt men voornamelijk de Amerikaanse hopsoorten Cascade, Citra en Chinook. Deze geven smaken af van citrus en naaldbomen. Ze gebruiken gisten met zo weinig mogelijk smaak. De crystal mout zorgt voor een betere balans waardoor het bier minder droog van smaak wordt.

Eastcoast IPA

Dit is een ongefilterd bier en hier wordt minder hop gebruikt en zal minder bitter zijn dan zijn West Coast tegenhanger. Ook worden er Britse gisten gebruikt, deze geven tropische, banaanachtige aroma’s af aan het bier. Het is dus een meer geavanceerdere IPA met een mix van zoetige moutsmaken met citrus en fruitige hop aroma’s.