De vier basisingrediënten van bier

op
Categorieën: Algemene weetjes

Bier is een natuurlijk product dat gemaakt wordt met slechts vier basisingrediënten: water, graan, gist en hop. In dit artikel leggen we je uit waarom deze ingrediënten gebruikt worden en wat de invloed hiervan op het bier zal zijn.

Water

Bier bestaat voor meer dan 90% uit water en het soort water heeft invloed op de smaak van het bier. De minerale zouten in het water gaan de zuurtegraad (pH) van het wort (=basisvloeistof van het bier) bepalen. Hierdoor hebben sommige brouwers een bepaalde voorkeur voor welk soort water ze gebruiken. Sommige brouwers kiezen ervoor om een eigen waterbron te gebruiken, maar meestal wordt er gebruik gemaakt van leidingwater. Gelukkig is de kwaliteit van ons leidingwater zeer goed, maar leidingwater kan sterk verschillen van plaats tot plaats. Zo kan het ene gebied net meer of minder mineralen en kalk bevatten en kalk kan de smaak van een bier negatief beïnvloeden. Belangrijk is dus dat het water goed gezuiverd is. Sommige brouwerijen zuiveren, koken en controleren het water in de brouwerij nog eens zelf om er zeker van te zijn dat het water zo zuiver mogelijk is.

Lees ook

Brouwketel

Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces

Net als Rome, wordt bier niet op één dag gemaakt. We staan er zelden bij stil, want is ons bier op dan kopen we het toch gewoon terug opnieuw? Maar…

Granen

Om bier te kunnen brouwen is er voldoende zetmeel nodig die omgezet kan worden naar suikers. Bij bier gebruikt men daarvoor graansoorten. De meest gebruikte graansoort is gerst. Voornamelijk voor zijn intense smaak, grote hoeveelheid zetmeel, laag eiwitgehalte en goede bewerkbaarheid. Maar ook andere graansoorten kunnen worden gebruikt, denk maar aan: tarwe, haver, boekweit, rijst, maïs, rogge, quinoa, enz. De keuze van de graansoort zal ook mee de smaak en de kleur van het bier bepalen. Zo zal een geroosterde mout een donkere kleur afgeven aan het bier en zullen er gerookte aroma’s in het bier aanwezig zijn.

Hop

Hop werd oorspronkelijk bij bier toegevoegd als natuurlijk conserveringsmiddel. Hop bevat namelijk lupuline, een bittere, gele stof die de plant helpt beschermen tegen schadelijke micro-organismen en schimmels. De dag van vandaag wordt het voornamelijk gebruikt voor zijn karakteristieke aroma’s en bittere, maar zeer verfijnde smaak en is daarom het meest smaakvolle ingrediënt in bier. Er zijn veel soorten hop beschikbaar en elke hopvariëteit heeft zijn eigen smaak- en aromakenmerken. Het zijn de alfazuren en etherische oliën in hop die bier zijn kenmerkende smaak geven, maar die er ook voor zorgen dat ons bier een mooie schuimkraag krijgt.

Lees ook

Waarom zit er hop in bier

Waarom zit er hop in bier?

Als je tussen de ingrediënten van bier gaat kijken, is er één ingrediënt dat opvalt en altijd terugkomt: hop. Hop is één van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van…

Gist

Gist is een eencellige schimmel die de aanwezige suikers in het graan meestal gaat omzetten naar alcohol en koolstofdioxide. Maar gist zal ook voor een groot deel de smaak van het bier bepalen. Elke giststam heeft zijn eigen karakteristieken en aroma’s en ze bestaan in honderden verschillende smaak- en geurstoffen. Denk maar aan banaan, rozenblaadjes, kruidnagels, passievrucht, enz.  Omdat gist net zo karakteriserend is kweken en (her)gebruiken veel commerciële brouwers hun eigen gistcultuur. Meestal wordt er slechts één soort gist gebruikt, uit schrik dat andere gisteren de eigen gist gaan contamineren.

Extra ingrediënt: Smaakmakers

Brouwers houden ervan om te experimenteren en te vernieuwen. Naast de vier basisingrediënten worden er daarom vaak nog andere smaakmakers aan bier toegevoegd. Denk maar aan kruiden (anijs, kruidnagel, gember, enz.), fruit (krieken, bosbessen, citroen, enz.), karamel, chocolade, koffie, enz. Je kan het zo gek niet bedenken!