Bierdraf, ook wel bierbostel genoemd, is een restproduct dat ontstaat bij het brouwproces. Ondanks dat het een restproduct is, is draf nog steeds zeer eiwit- en energierijk. Net omdat bierdraf nog zoveel voedingsstoffen bevat, kan het perfect ingezet worden voor verschillende toepassingen.
Wat is draf?
Het brouwproces begint met het mouten van gerst of tarwe. Dit is een proces waarbij de graankorrels worden geweekt in water en vervolgens ontkiemen. Tijdens het ontkiemen wordt het zetmeel in de graankorrel omgezet in suikers. Nadat de gerst of tarwe is gemout, wordt het gemalen. Het gemalen mout wordt vervolgens gekookt in water, wat resulteert in een ‘pap’, waarbij het aanwezige zetmeel wordt afgebroken tot suikers, die later worden omgezet in alcohol. Wanneer al het zetmeel is omgezet in suikers, wordt het mengsel gefilterd. De heldere, zoete vloeistof die overblijft, wordt ‘wort’ genoemd en vormt de basis van het bier. Het bezinksel is de ‘draf’, ook wel bekend als bierdraf, waar verder niets meer mee wordt gedaan voor het bier.
Lees ook
Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces
Net als Rome, wordt bier niet op één dag gemaakt. We staan er zelden bij stil, want is ons bier op dan kopen we het toch gewoon terug opnieuw? Maar…Een waardevol restproduct
Draf is dus een restant dat overblijft na het brouwen, maar het bevat nog enige voedingswaarde, zoals vezels en eiwitten. Hoewel draf voornamelijk wordt beschouwd als een bijproduct of afvalproduct, kan het nog nuttige toepassingen hebben. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar nieuwe manieren om het te hergebruiken, zoals veevoer, voedselproductie, biogasproductie of zelfs compost. Hierdoor kan draf nog op een duurzame manier worden gebruikt en kan het bijdragen aan het tegengaan van verspilling in de bierproductie-industrie.
Veevoeder
Een van de meest voorkomende toepassingen van bierdraf is het gebruik ervan als veevoer, vanwege de overvloed aan voedingsstoffen. Dit maakt het nog steeds geschikt als voeding voor dieren zoals vee, varkens en pluimvee.
Voedselproductie
Draf kan ook worden gebruikt in de productie van menselijke voeding. Het kan verwerkt worden tot ingrediënten voor brood (bijvoorbeeld in ‘bostelbrood‘), koekjes en andere gebakken producten. Neem bijvoorbeeld PK-bier, dat de overgebleven moutresten gebruikt om hun eigen “PK brood” te maken, of kijk naar Cristal Alken, die hun eigen koekje op de markt gebracht hebben. Door draf te integreren in voedselverwerking, kunnen producenten eenvoudig een duurzaam aspect aan hun producten toevoegen.
Lees ook
Haverbieren met PaardenKracht
Net zoals bier, zijn trekpaarden ook een typisch Belgisch product dat bekend is tot over de landsgrenzen. Dit is iets dat zeker behouden moet blijven. Echter, trekpaarden zijn niet meer…Biogasproductie
Draf kan ook worden ingezet voor de productie van biogas. Door draf te laten vergisten, kunnen biogasinstallaties methaangas produceren dat kan worden gebruikt als hernieuwbare energiebron. Zo hoeven we minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en kunnen we overschakelen naar duurzame energiebronnen.
Compost
Een andere duurzame benadering is om draf te gebruiken als compost. Door draf toe te voegen aan composthopen verrijken we de compost, wat de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. Het bevat veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van micro-organismen, die nodig zijn voor het composteringsproces.