Bier is beter uit blik!

op
Categorieën: Algemene weetjes

Bier uit blik heeft zo zijn voor- en tegenstanders, niet zozeer omwille van zijn smaak, maar eerder voor zijn reputatie. Meestal vindt men het oridinair of marginaal en koppelen we het aan pilsen van goedkope merken. Maar steeds meer en meer Belgische bierbrouwers beginnen te investeren in blikjes. En terecht, want eigenlijk heeft bier uit blik veel meer voordelen dan zijn flessen tegenhanger.

Geen UV-Stralen

Bier en licht zijn aartsvijanden! Bier dat blootgesteld wordt aan licht kan beginnen stinken (=skunk) en zal ook een kartonsmaak krijgen. Om deze reden zijn bierflessen vaak gekleurd, maar dit is nog steeds niet voldoende want maar max. 98% van de schadelijke UV-Stralen wordt geblokkeerd. Bij blik is dit probleem helemaal van de baan, want blik laat namelijk 0% schadelijk licht door en is het 100% zeker dat er geen skunk gevormd zal worden.

Geen zuurstof

Ook zuurstof is geen al te best maatje van bier. Bierflesjes zijn (of we het nu willen of niet) minder goed afgesloten, waardoor er met de tijd stilletjes aan lucht onder de kroonkurk door komt. Hierdoor gaat het bier oxideren en zal zijn smaak aangetast worden. Doordat blikjes volledig afgesloten zijn, zijn ze zuurstofdicht en zal de smaak dus langer bewaard blijven.

Smaak

Vaak hoor je wel eens zeggen dat bier in blik naar metaal smaakt, maar niets is minder waar. De binnenkant van het blik heeft namelijk een fijne filmlaag waardoor er nooit een metaalsmaak zal afgegeven worden aan het bier. De smaak is dus verzekerd en blijft lekker lang bewaard. Niet overtuigd? Je vers getapt biertje zit ook in grote metalen vaten onder de toog en daar proeven we ook niets mis mee. Drink je desondanks toch liever niet met je mond aan een blikje? Schenk het bier dan gewoon uit in een glas en je zal geen verschil merken.

Sneller koud

Blik zal sneller afkoelen in de koelkast dan glazen flessen. Niet alleen je tijd, maar ook je elektriciteit zal hierdoor dus bespaard worden, als we het in het extreme zouden trekken.

Minder snel stuk

Glas gaat nu eenmaal sneller stuk dan een blikje. Daarom duiken bieren uit blik steeds vaker op bij festivals vanwege veiligheidsredenen. En waarom bier ook in een vervuilend plastic bekertje gieten als het ook uit blik kan?

Minder zwaar

Glas is nu eenmaal een stuk zwaarder dan aluminium. Een bierflesje weegt tussen de 180 en 200 gram, een blikje weegt maar 5 tot 10 gram. Je glazen sixpack wordt zo dus ineens al een pak zwaarder als je deze moet meesleuren.   

Makkelijker te vervoeren

Naast minder zwaar, zijn blikjes bier compacter en makkelijker te stapelen dan glazen flessen wat ze handiger maakt om te vervoeren. Als we hier even naar het milieu gaan kijken, levert dit minder CO2 uitstoot op, doordat vrachtwagens meer ineens kunnen vervoeren en dus minder heen en weer moeten rijden. Ook in je koelkast zijn blikjes beter te stapelen en zullen ze dus veel minder plaats innemen dan gewone flesjes.

Recycleerbaar

Blik bestaat uit aluminium en is 100% en oneindig recycleerbaar zonder verlies van kwaliteit, zelfs als deze in de vuilbak gegooid worden. Er worden namelijk grote elektromagneten gebruikt om metaal te scheiden van de rest van het afval. Deze wekken een wisselend magnetisch veld op waardoor er inductiestromen ontstaan in het aluminium. Het aluminium wordt door deze krachten afgestoten van het normale huisvuil. 
Gooi je blikje dus mooi in de vuilbak en niet op de grond!

Waarom zo weinig bieren in blik dan?

Net zoals dat bij alles heeft blik ook zijn nadelen natuurlijk. Bij blik wordt het hergistingsproces moeilijker. Sommige (speciaal)bieren hebben een hergisting nodig, dit doet men door extra suiker aan het bier toe te voegen. Tijdens dit proces gaat er veel koolzuur vrijkomen en zal de druk beginnen stijgen, druk dat een blikje moeilijker aan kan. Ook is de aanmaak van blikken verpakkingen een stuk duurder dan glas, en zullen brouwerijen dus vaker kiezen voor glazen flessen.