Bier infused met Whisky

op
Categorieën: Algemene weetjes

Whisky is een echte trend, en ook de bierbrouwers is deze trend zeker niet ontgaan. Meer en meer brouwerijen komen op de markt met een speciaalbier dat verrijkt is met een infusie ‘infused” van Whisky of een andere sterke drank.

Bier en whisky

Bier en Whisky is op zich geen rare combinatie. Want een deel van de smaken van whisky komt ook terug in bier. Zo hebben ze dezelfde grondstoffen: gerst, gist en water. En ook het productieproces loopt gelijkaardig, buiten dat Whisky drie keer gedestilleerd wordt en bier helemaal niet. Ook wordt de mout bij Whisky geplet in plaats van gemalen. Meer weten over het bierproces? Lees dan ons artikel “Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces

Hoe wordt een infused bier gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om een infused bier te maken. De minst populaire methode is om de whisky rechtstreeks aan een (jong)bier toe te voegen. Een andere methode is om (licht gebrande) eiken houtsnippers, gedrenkt in whisky of andere sterke drank, toe te voegen aan het bier tijdens het gistingsproces. Maar een ander en meest gebruikelijke methode is barrel aging.

Barrel Aging

Barrel aging is het rijpen van (speciaal)bieren op houten vaten. Deze vaten kunnen bijvoorbeeld bourbon-, port-, wijn-, rum- of whiskyvaten zijn. Deze bieren hebben vaak een donkerdere kleur en ook een hoger alcoholpercentage. De smaken van het vat zitten na 6 tot 12 maanden dan ook in het bier. Dit geeft een bier een mooie diepgang en complexe smaken. Hier is het wel belangrijk om aandacht te schenken aan welk vat men gebruik, want geen enkel vat is hetzelfde. De ene whisky is fruitig, terwijl de andere meer gerookt smaakt.

Bier met Belgische Single Malt Whisky

In België hebben we niet zo veel soorten Whisky’s, laat staan Single Malt Whisky’s. Maar toch zijn Brouwerij Het Anker en Brouwerij Wilderen erin geslaagd een eigen Single Malt op de markt te brengen en ook te laten infuseren in enkele van hun eigen bieren.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dit resulteert in een uniek bier van 11.7%: krachtig en volmondig met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.

Cuvée Clarisse Whisky Infused is een uniek donker bier, bestaande uit enerzijds de Cuvée Clarisse en hun eigen gestookte Wild Weasel Whisky anderzijds. Deze combinatie resulteert in een krachtig robijnrood bier van 10.2% alc. Met subtiele aroma’s van bourbon, fruitige toetsen van vanille en zoethout.