Bier en kaas: een lekkere combinatie

op
Categorieën: Algemene weetjes

Niet alleen wijn, maar ook bier is ideaal in combinatie met een lekkere kaasschotel. Bier en kaas kunnen elkaar perfect versterken. Er zijn zoveel bieren beschikbaar, met elk zijn karaktereigenschappen, waardoor men eindeloos kan combineren. Daarnaast heeft bier kenmerken, zoals bitterheid en koolzuur, die in een wijn niet voorkomen. Ook hebben bier en kaas gemeenschappelijke eigenschappen. Zo worden beiden maar met enkele ingrediënten gemaakt en spelen micro-organismen een grote rol in de maak.

Kies de juiste combinatie

De juiste bieren combineren met een kaas is niet altijd even simpel, iedereen proeft anders. Echte regels bestaan er niet, maar er zijn wel enkele richtlijnen waar men zich op kan baseren. Kies bijvoorbeeld altijd eerst de kaas en koop op basis van de kaas pas de bijhorende bieren. Koop allemaal verschillende soorten kaas, automatisch zul je dan ook verschillende soorten bieren hebben.

Maar welk bier moet ik nu kiezen? De gouden regel is: hoe milder de kaas, hoe lichter het bier. Combineer nooit een felle kaas met een licht biertje of andersom. Smaken moeten elkaar opheffen en niet teniet doen, dit geldt in beide richtingen. Zoek daarom altijd naar een juist evenwicht. Combineer bijvoorbeeld tegenovergestelde smaken, zoals zoet tegenover zuur, of bitter tegenover zout. Maar men kan ook op zoek gaan naar complementaire smaken. Bevat een kaas toetsen van honing? Ga dan op zoek naar een honingbier.

Temperatuur

Zowel de temperatuur van het bier als van de kaas zijn van belang. Hoe kouder, hoe meer smaak er verloren zal gaan. Ook zullen je smaakpapillen door de koude lichtjes verlamd geraken, waardoor je minder smaak zal ervaren. Zorg dat je kaas op kamertemperatuur is door het een klein uurtje op voorhand uit de frigo te leggen. Ook het bier moet de juiste temperatuur hebben. De temperatuur van een bier vind je vaak op het etiket en anders geldt de regel: drink een bier nooit kouder dan zijn alcoholpercentage. Start altijd met het proeven van de zachte kazen, en bouw zo op tot de meer uitgesproken kazen. Proef eerst het bier en neem alle smaken goed op, proef dan de kaas en vervolgens weer het bier. Het bier zal nu alle kaas losmaken in de mond en een nieuwe combinatie vormen.

Lees ook

Bier inschenken

Wat is de juiste schenkingstemperatuur voor bier?

Bij warme temperaturen is het verleidelijk om een biertje extra koel en snel naar binnen te werken. Slecht idee! Want de temperatuur heeft namelijk een zeer grote invloed op de…

Halfzachte kazen en witschimmelkazen

Hoe milder de kaas, hoe lichter het bier moet zijn. Daarom gaan halfzachte kazen en witschimmelkazen zoals een brie perfect samen met bieren van lage gisting, zoals een pils of witbier.

Verse kazen of zachte geitenkaas

Deze kazen, zoals een Chavroux, bevatten toetsen van melk, yoghurt en gras met een licht zilte smaak. Door de lange verzuring van de melk komen er ook bittere en zure smaken naar boven. Ideaal dus in combinatie met een bier met een spontane gisting zoals een Geuze of andere licht zurige biertjes. Maar ook een witbier, licht hoppig, mild bitter en fris matcht mooi met een fris geitenkaasje.

Harde en belegen kazen

Vaak zijn deze kazen iets pittiger en zouter van smaak. Ook kunnen ze lichte toetsen van noten bevatten. Jong harde en belegen kazen zoals Gouda, Emmental of Cheddar zijn lekker in combinatie met dubbel (bruin) bier. De echt belegen en pittige kazen zoals Pecorino of Parmigiano gaan goed samen met een blond, pittig en hoppig bier zoals een IPA. Maar ook een stevige Quadrupel kan lekker zijn in combinatie met deze kazen.

Vette of romige kazen

Deze kazen, zoals een camembert, geven een romig mondgevoel en gaan een filmlaag aanbrengen op de smaakpapillen. Om de papillen vrij te maken en vet te doorsnijden is een zurig of bitter bier nodig met goed veel koolzuur zoals een Tripel.

Zachte roodflorakazen

Zachte roodbacteriekazen, roodschimmelkaas, roodbacterie-kaas of ‘Stinkkazen’ zoals Chaumes, Vacherin, Klaasterkaas of Pater Lievens zijn zeer aromatische kazen met een pittige buitenkant en een romige binnenkant. Het zure van een Oud Bruin of een Lambiek kan een mooi evenwicht teweegbrengen, maar ook een pittige IPA kan lekker matchen met de korst.

Blauwe kazen

Blauwe kazen, zoals Gorgonzola of Roquefort, herken je aan de blauwe aders die over de kaas lopen. Blauwe kazen kunnen sterk variëren van smaak en kunnen vrij pittig zijn. Pittige kazen vragen ook om pittige bieren. Voor de mildere blauwe kazen kan je kiezen voor een oud-bruin. Maar bij de pittigere varianten past ook een stevige barley wine, imperial stout of porter. Deze zorgen voor een balans in het pittige en de zilte van de kaas.

Lees ook

Bier en BBQ foodpairing tips

Bier en BBQ – Hier zijn 9 foodpairing tips

Het is weer mooi weer en dus ook weer tijd om de BBQ aan te steken. En bij een geslaagde BBQ kunnen goede speciaalbieren zeker niet ontbreken. Maar welk bier…