Bier en BBQ – Hier zijn 9 foodpairing tips

op
Categorieën: Algemene weetjes

Het is weer mooi weer en dus ook weer tijd om de BBQ aan te steken. En bij een geslaagde BBQ kunnen goede speciaalbieren zeker niet ontbreken. Maar welk bier past nu bij die lekkere zalm of spareribs? Bier beschikt over vele malen meer smaakvariaties dan bij wijn het geval is en dat maakt het des te ingewikkelder om een bier te vinden dat goed aansluit op een gerecht. Daarom geven wij enkele BBQ foodpairing tips.

1. Basis foodpairing

Bier wordt onderverdeeld in vijf kernsmaken:

  • Bitter: dit wordt gevormd door de hop
  • Zoet: naargelang de gebruikte moutsoort of maisch-schema zal het bier al dan niet zoeter smaken
  • Zout: hangt af van het gebruikte water maar zal weinig effect hebben op de foodpairing
  • Zuur: ook naargelang de gebruikte moutsoort en welk effect de vergisting op de mout gehad heeft
  • Umami: is een complexe smaak en moeilijk te definiëren maar deze smaak treedt vooral op bij bieren die lang gerijpt hebben en een port-achtige smaak gekregen hebben

Met deze vijf kernsmaken kan je nu gaan experimenteren. Welke smaken zitten er in het bier en kan je door het gerecht mooi gaan aanvullen? Zoek bijvoorbeeld naar complementaire smaken, zo zullen zoet en bitter elkaar mooi aanvullen, maar vermijd dan weer zoveel mogelijk de combinatie bitter en zuur. Of ga juist op zoek naar identieke smaken. Zit er iets van kruiding in je gerecht? Neem dan een bier waar dezelfde kruiden in verwerkt zijn. Werk je bijvoorbeeld met een honing marinade? Neem dan een bier waar toetsen van honing in terug komen. Of experimenteer en combineer contrasterende smaken tot een mooi resultaat.

Belangrijk is wel dat de smaakintensiteit overeen moet komen. Is het een heftig gerecht? Neem dan ook een heftig bier. Zijn de smaken in het gerecht eerder zacht, ga dan ook voor een zachter bier. Zo zal bijvoorbeeld een Quadrupel veel te sterk overheersen bij een te zachte kaas.

2. Temperatuur

Niet alleen smaak, maar ook de temperatuur speelt een rol voor een goede combinatie tussen bier en eten. Als het bier bij eten geserveerd wordt, is het aangeraden om het bier 2 graden warmer te serveren dan wat de brouwerij aanbeveelt. Op die manier zal het aroma en de smaken van een bier nog beter waar te nemen zijn. Vind je nergens een schenktemperatuur terug? Dan geldt de algemene regel: het alcoholpercentage is de schenkingstemperatuur. Serveer het bier zeker nooit te koud, het is immers een aanvulling op je eten en geen dorstlesser.

3. Aperitief

Begin altijd licht en fris met bieren die gekoeld moeten worden tussen de 3 en 5°C. Geschikte bieren hiervoor zijn bieren als pils, witbier, fruitbier, geuze of alcoholvrij bier. Niet alleen goed als aperitief, maar ook als tussendoortje.

4. Salades

De groenten en salades komen op tafel, het moment dat je eigenlijk al vol zit nog voor dat de barbecue goed en wel van start gegaan is. Witbier of lichte blonde bieren gaan zeer goed samen met vegetarische gerechten of salades.  

5. Rood vlees

Bij de keuze van bier voor rood vlees hangt veel af van de kruiding, saus en/of marinade. Is het vlees niet te kruidig? Dan worden eerder de lichte donkere bieren aangeraden.

Is het vlees net wel heel kruidig? Dan heb je eerder een bier met meer power nodig. Denk hierbij aan een frisse en smaakvolle IPA of een stevige barley wine. Omdat een barley wine vaak karameltoetsen bevat, past het perfect bij gemarineerd varkensvlees (denk maar aan ribbetjes). Drink er in deze fase zeker niet te veel van, want deze bieren bevatten een alcoholpercentage van tussen de 9% en 12% en soms zelfs nog meer.

6. Gevogelte

Gevogelte combineert zeer goed met een witbier of een geuze. Beiden bevatten lichtzure toetsen die goed samen gaan met gevogelte.

7. Vis

Vis vraagt vooral om een niet te zwaar wit- of blondbier. De citrussmaak van een witbier vult de vis mooi aan. Bij gerookte vissoorten past dan weer eerder de zwaardere blonde bieren, deze zijn volmondiger van smaak en bevatten een hoger alcohol percentage.

8. Dessert

Hier is het belangrijk om te kijken naar wat voor een dessert het precies is. Bij de zoete nagerechten passen over het algemeen altijd fruitbieren of een kriek. Wordt er ijs met fruit geserveerd? Neem dan een bier waar hetzelfde fruit in terug komt.

Bij een chocolade dessert past dan eerder een bier waar ook chocolade aroma’s in voorkomen.

9. Afzakkertje

Voor de die-hards die nog wel een lekker slaapmutsje willen of kunnen gebruiken, kunnen afsluiten met een lekkere en stevige quadrupel. Dit zijn straffere bieren met een hoger alcoholpercentage en krachtige smaken.

Tip!

Het bier hoeft niet altijd opgedronken te worden. Zo kan je vlees laten marineren in bier samen met kruiden zoals knoflook, tijm, laurier, etc. Of vis marineren in een witbier met kruiden als dille, dragon en citroensap.