Beerpairing: welk bier past bij mijn gerecht?

op
Categorieën: Algemene weetjes, Pairing tips

Vaak kiezen mensen op restaurant nog voor een glas wijn om te combineren bij hun gerecht. Maar eigenlijk heeft wijn best een beperkt smaakpalet. Waar wijn enkel beschikt over de smaken zoet en zuur, gaat bier daarin verder met bitter, zout en umami. Bier is een veelzijdig product en beschikt over vele malen meer smaakvariaties. Niet altijd even simpel om te pairen!

Hoofdsmaak en smaakintensiteit

Bier kan de smaken in een gerecht gaan versterken, aanvullen of een compleet nieuwe dimensie geven. Gelukkig hoeft men geen cursus zythologie te volgen om simpele en lekkere combinaties op tafel te kunnen toveren. De eerste stap in een pairing is het gaan bepalen van de hoofdsmaak en de smaakintensiteit hiervan, voor zowel het gerecht als voor het bier. Hou hier rekening met de 5 hoofdsmaken: bitter, zoet, zout, zuur en umami. Is het gerecht overwegend zuur? Probeer dan ook eens te achterhalen welke smaken en aroma’s ervoor zorgen dat het gerecht zuur is. Bv. een friszure groene salade die zuur is door een citroendressing.

De ABC beerpairing methode

Nu de hoofdsmaak bepaald is, is het tijd om een goed bier bij het gerecht te serveren. In de beer- en foodpairing opleidingen vertrekt men hiervoor vanuit de ABC-methodologie.

A = Accent
Dit is de de makkelijkste methode. Hier wordt de hoofdsmaak (die we zonet bepaald hebben) van het gerecht, versterkt door een bier met dezelfde hoofdsmaak. In het voorbeeld van de citroendressing zou een fris, lichtzurig witbier met citrus aroma’s een goede combinatie geweest zijn. Of een ander simpel voorbeeld: chocolademousse die gecombineerd wordt met een volmondige, zoete stout waar ook chocolade aroma’s duidelijk in aanwezig zijn.

B = Brug
Hier gaan we op zoek naar smaken die elkaar aanvullen, een brug slaan tussen de verschillende smaken. Een iets moeilijkere methode, maar toch een methode die vaak intuïtief al gebruikt wordt. Zo weten we dat bijvoorbeeld kersen en zwarte chocolade een lekkere combinatie is. Een lekkere kersentaart zal dus goed matchen met een porter bier waar sterk gebrande of geroosterde chocolade aroma’s in terug te vinden is.

Lees ook

Bier en chocolade: bierpairing

Bier en chocolade gaan hand in hand

Eerder schreven we al over bier en kaas of bier en pizza. En geloof het of niet, maar wist je dat bier en chocolade ook hand in hand gaan? Bier…

C = Contrast
Dit is de moeilijkste methode en is weggelegd voor de durvers onder ons. Hier wordt er gezocht naar twee contrasterende smaken. Niet simpel, maar tegengestelde smaken kunnen verrassende combinaties opleveren en een extra dimensie aan het gerecht geven. Bijvoorbeeld bitter en zout, een geen voor de hand liggende combinatie, maar het zout zal het bittere van het bier kunnen temperen. Denk maar een gegrilde gepekelde zalm in combinatie met een hoppige IPA met aroma’s van pompelmoes.

Temperatuur

Een factor die vaak over het hoofd gezien wordt, maar ook de temperatuur van het bier speelt een rol voor een goede combinatie tussen bier en eten. In een bier dat te koud geserveerd wordt, zal je minder smaak & aroma’s ervaren. Door de koude zullen ook de smaakpapillen lichtjes verlamd geraken, waardoor we minder smaak zullen ervaren. Verfrissend is het wel, maar het moet een aanvulling op het gerecht zijn en geen dorstlesser. Het is daarom aangeraden om een bier 2 graden warmer te drinken dan de aanbevolen temperatuur. Op die manier zullen de aroma’s en de smaken van een bier nog beter waar te nemen zijn.

Lees ook

Bier inschenken

Wat is de juiste schenkingstemperatuur voor bier?

Bij warme temperaturen is het verleidelijk om een bier extra koel en snel naar binnen te werken. Slecht idee! Want de temperatuur heeft namelijk een zeer grote invloed op de…

Bier als ingrediënt

Bier is niet enkel lekker naast het bord, men kan het ook gebruiken als ingrediënt. Bier kan namelijk een mooie rijke smaak aan een gerecht geven. Laat bijvoorbeeld vlees of vis marineren in bier samen met kruiden of gebruik een donker bier in een stoofpotje. Kijk voor inspiratie gerust tussen onze recepten.

Tip!

Zorg altijd dat zout, zoet, zuur en bitter altijd aanwezig zijn in een gerecht. Zo heeft een gerecht altijd een complete smaak.

Lees ook

Bierproeven

Hoe proef ik het beste bier?

Vaak denken we niet verder na bij het drinken van bier. Het is gewoon leuk en lekker. Maar écht bier drinken kan je leren en je hoeft er niet direct…