Alles wat je over alcoholvrij bier moet weten

op
Categorieën: Algemene weetjes

De consumptie van alcoholvrije bieren in ons land blijft stijgen, een kleine 5% van de bieren die we drinken is op de dag van vandaag alcoholvrij. Maar wat is alcoholvrij precies? En wat zijn de voordelen om voor deze optie te kiezen?

Wat is alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier is bier waar geen alcohol in zit. Simpel, niet? Maar in de praktijk is dit niet altijd even waar. In België ligt het maximumpercentage om alcoholvrij genoemd te worden op 0,5%. In andere landen zoals Frankrijk of Italië ligt de grens zelfs op 1,2%. De grens ligt op maximum 0,5% omdat bij dit percentage de kleine concentratie alcohol die in het bloed terechtkomt, zo snel afgebroken wordt door de lever, dat er geen noemenswaardige alcoholconcentratie in het bloed zit.

Mag ik nog wel rijden?

Hiervoor kan je best zelf de berekening even maken: In een standaard pils zit ± 5% alcohol, wat een promillage van 0,2 tot 0,3 kan opleveren. In België ben je strafbaar vanaf 0,5 promille. Je zou in dit geval al zeker 10 bieren van 0,5% alcohol direct achter elkaar kunnen drinken en nog steeds niet strafbaar zijn.

Natuurlijk is dit niet zo zwart wit als het lijkt en komen er nog andere factoren bij kijken die de promille kunnen beïnvloeden zoals gewicht, geslacht en tijdspanne. Maar we kunnen wel stellen dat het drinken van 6 tot 8 glazen alcoholvrij bier (wat al veel is) op een redelijk korte tijdspanne zeker geen probleem zal opleveren.

Waarom zit er toch alcohol in alcoholvrij bier?

Alcohol kan ontstaan door een natuurlijk gistingsproces, dat niet alleen bij bier ontstaat maar ook bijvoorbeeld bij dranken als vruchtensappen of een onrijpe banaan. Een proces dat men zelf niet in de hand heeft en vaak onbedoeld is. Het is dus niet ongewoon dat er in appelsap ook alcohol voorkomt. Om die reden is het ook niet verplicht om het alcoholpercentage (<0,5%) te vermelden op het product. Dit zet men er enkel op uit vrije wil.  

Een andere reden dat er nog steeds alcohol in het bier zit is dat men bier gaat brouwen op de traditionele manier en na de vergisting de alcohol er pas uit gaat halen (= de-alcoholisatie). Deze methode gebruikt men vooral om zoveel mogelijk de smaak en het karakter van het bier te behouden, maar hierdoor blijven er altijd wel restjes alcohol achter.

Waarom zou je moeten kiezen voor alcoholvrij bier?

Betere stofwisseling

Het lichaam ziet alcohol als een gif. Onze lever moet daardoor extra hard gaan werken om het gif zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Dit ten nadele van onze stofwisseling, want het gif krijgt namelijk voorrang op koolhydraten en vet, waardoor deze niet meer verwerkt worden en gewoon opgeslagen worden in het lichaam. Niet enkel is alcoholvrij dus beter voor onze stofwisseling, ook onze lever blijft gespaard.

Minder calorieën

Een grote boosdoener voor die extra kilootjes op de weegschaal is alcohol. Alcohol bevat namelijk heel veel calorieën (7 calorieën per gram), om de vergelijking even te maken: een standaard pils van 33cl bevat gemiddeld 115 kcal, neem je een zwaarder bier zoals Duvel dan lopen die calorieën al snel op tot 175 kcal, een Leffe zelfs al tot 205 kcal. Omdat alcoholvrij bier (zo goed als) geen alcohol bevat, dalen hier automatisch ook het aantal calorieën naar bijvoorbeeld 57 kcal zoals bij Force Majeure Traditional Blond.

Minder suiker

Alcoholvrij bier is zelfs beter dan de meeste frisdranken. Frisdranken bevatten 10 keer zoveel suikers (vooral toegevoegde suikers) dan alcoholvrij bier. Bier bestaat uit slechts 4 vier basisingrediënten: water, gist, hop en mout. De suiker die voorkomt in alcoholvrij bier is (in de meeste gevallen) enkel afkomstig van de mout. Het is enkel een natuurlijk proces, enzymen in de gerst die omgezet worden naar suiker, dat het suikergehalte zal bepalen. Weg met die toegevoegde suikers dus!

Gezonde bouwstenen

Bier in het algemeen bevat ook gezonde bouwstenen bijvoorbeeld vitamine B, oplosbare vezels, magnesium, calcium en fosfor. Een halve liter bier zorgt voor ±10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid B-vitamines. Vitamine B en oplosbare vezels zijn goed voor de darmflora, verlagen de cholesterol en verminderen hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat bier ook veel magnesium en weinig calcium wat ook weer goed is tegen hart- en vaatziekten, maar ook beschermt tegen gal- en nierstenen. Ook zijn er polyfenolen aanwezig in het bier, die infecties en ontstekingen afremmen.

Zwanger

Voor vrouwen die zwanger zijn en graag genieten van een lekker biertje is een alcoholvrij bier de ideale oplossing. Let echter wel op, want zoals eerder vermeld in dit artikel zijn niet alle bieren even alcoholvrij. Toch zou dit geen kwaad kunnen, uit onderzoek is gebleken dat bij het drinken van zes glazen (of 1,5 liter) alcoholvrij bier van <0,5%, er geen tot zeer lage hoeveelheid alcohol teruggevonden wordt in de moedermelk. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan enkel voor de echte 0,0% bieren.

Smaak

België scoort op smaak (nog) niet zo hoog als het aankomt op alcoholvrije bieren. Vaak zijn de alcoholvrije versies te zoet, flets, flauw of te waterig. Maar doordat de consumptie stilaan stijgt, komen er ook meer en meer bieren op de markt. Zo is recent de eerste alcoholvrije brouwerij in ons land, Force Majeure, opgestart en het is hun focus om ervoor te zorgen dat wat Belgische speciaalbieren zo speciaal maakt, namelijk een volle en uitgesproken smaak, ook bewaard blijft in de alcoholvrije versies. En met succes! Hun eerste alcoholvrije bier Force Majeur Traditional Blond maakt dit helemaal waar.