Alles wat je over alcoholvrij bier moet weten

op
Categorieƫn: Algemene weetjes

Alcoholvrij bier heeft vaak het imago te zoet, flauw of waterig te zijn. Maar doordat de consumptie stilaan stijgt, komen er ook steeds meer goede alcoholvrije bieren op de markt. Volgens Belgian Brewers zou zelfs 1 op 3 Belgen regelmatig alcoholvrij of alcoholarm bier drinken. Maar wat houdt alcoholvrij precies in? En wat zijn de voordelen om voor deze optie te kiezen?

Wat is alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier is bier waar geen alcohol in zit. Simpel, toch? Maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. In Belgiƫ mag bier pas als alcoholvrij worden bestempeld als het alcoholgehalte onder de 0,5% ligt. In andere landen, zoals Frankrijk of Italiƫ, ligt deze grens zelfs op 1,2%. De limiet van 0,5% is vastgesteld omdat bij dit percentage de kleine hoeveelheid alcohol die in het bloed terechtkomt, zo snel wordt afgebroken door de lever dat er geen significante alcoholconcentratie in het bloed aanwezig is.

Mag ik nog wel rijden?

Hiervoor kun je het beste zelf even de berekening maken: In een standaard pils zit Ā± 5% alcohol, wat een promillage van 0,2 tot 0,3 kan opleveren. In BelgiĆ« ben je strafbaar vanaf 0,5 promille (bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi’s, ambulances, ā€¦ vanaf 0,2 promille). Je zou in dit geval al zeker 10 bieren van 0,5% alcohol direct achter elkaar kunnen drinken en nog steeds niet strafbaar zijn.

Natuurlijk is dit niet zo zwart-wit als het lijkt en spelen er nog andere factoren een rol die het promillage kunnen beĆÆnvloeden, zoals gewicht, geslacht en tijdsduur. Maar we kunnen wel stellen dat het drinken van 6 tot 8 glazen alcoholvrij bier (wat al veel is) binnen een redelijk korte tijdspanne zeker geen probleem zal opleveren.

Waarom kan er toch alcohol in alcoholvrij bier zitten?

Alcohol kan ontstaan door een natuurlijk gistingsproces, dat niet alleen bij bier voorkomt maar ook bijvoorbeeld bij dranken zoals vruchtensappen of een onrijpe banaan. Dit proces is niet altijd controleerbaar en gebeurt vaak onbedoeld. Het is dus niet ongewoon dat er ook alcohol aanwezig is in bijvoorbeeld appelsap. Daarom is het ook niet verplicht om het alcoholpercentage (<0,5%) op het product te vermelden. Dit zet men er enkel op uit vrije wil.  

Een andere reden dat er nog steeds alcohol in het bier aanwezig kan zijn, is dat men bier op traditionele wijze brouwt en pas na de vergisting de alcohol verwijdert (de-alcoholisatie). Deze methode wordt vooral gebruikt om zoveel mogelijk de smaak en het karakter van het bier te behouden, maar hierdoor blijven er altijd wel restjes alcohol achter.

Lees ook

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

TournĆ©e MinĆ©rale is weer van start gegaan en sommige mensen kiezen er bewust voor om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Gelukkig zijn er voor de deelnemende bierliefhebbers steeds…

Betere stofwisseling

Het lichaam beschouwt alcohol als gif. Onze lever moet daardoor extra hard werken om het gif zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen. Dit gaat ten koste van onze stofwisseling, aangezien het gif voorrang krijgt op koolhydraten en vetten, waardoor deze niet langer worden verwerkt en simpelweg worden opgeslagen in het lichaam. Niet alleen is alcoholvrij dus beter voor onze stofwisseling, ook onze lever blijft gespaard.

Minder calorieƫn

Een grote boosdoener voor die extra kilootjes op de weegschaal is alcohol. Alcohol bevat namelijk heel veel calorieƫn (7 calorieƫn per gram). Om een vergelijking te maken: een standaard pils van 33cl bevat gemiddeld 115 kcal. Neem je een zwaarder bier zoals Duvel, dan lopen die calorieƫn al snel op tot 175 kcal, een Leffe zelfs tot 205 kcal. Omdat alcoholvrij bier (zo goed als) geen alcohol bevat, daalt hier automatisch ook het aantal calorieƫn.

Lees ook

Calorieƫn in bier

Hoeveel calorieƫn zit er in bier?

Veel mensen houden ervan om af en toe een bier te drinken, vooral tijdens gezellige momenten met vrienden of familie. Echter, als je bezig bent met het behouden of verliezen…

Minder suiker

Alcoholvrij bier is zelfs beter dan de meeste frisdranken. Frisdranken bevatten namelijk 10 keer zoveel suikers (vooral toegevoegde suikers) als alcoholvrij bier. Bier bestaat uit slechts vier basisingrediƫnten: water, gist, hop en mout. De suiker die voorkomt in alcoholvrij bier is (in de meeste gevallen) enkel afkomstig van de mout. Het is slechts een natuurlijk proces, waarbij enzymen in de gerst worden omgezet naar suiker, dat het suikergehalte zal bepalen. Weg met die toegevoegde suikers dus!

Gezonde bouwstenen

Bier in het algemeen bevat ook gezonde bouwstenen, zoals vitamine B, oplosbare vezels, magnesium, calcium en fosfor. Een halve liter bier zorgt voor ongeveer 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid B-vitamines. Vitamine B en oplosbare vezels zijn goed voor de darmflora, verlagen het cholesterolgehalte en verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat bier ook veel magnesium en weinig calcium, wat ook gunstig is tegen hart- en vaatziekten, maar ook beschermt tegen gal- en nierstenen. Bovendien zijn er polyfenolen aanwezig in bier, die infecties en ontstekingen afremmen.

Zwanger of borstvoeding?

Voor vrouwen die zwanger zijn en toch graag van een lekker bier willen genieten, is alcoholvrij bier de ideale oplossing. Let echter wel op, want zoals eerder vermeld in dit artikel, zijn niet alle bieren volledig alcoholvrij. Toch zou dit geen kwaad kunnen. Uit onderzoek is gebleken dat bij het drinken van zes glazen (of 1,5 liter) alcoholvrij bier met minder dan 0,5% alcohol, er geen tot zeer lage hoeveelheid alcohol wordt teruggevonden in de moedermelk. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan enkel voor de echte 0,0% bieren.